2024. április 19., péntek

Đerlek: Brutális a koronavírus brit mutációja

– Eddig 967.000 ezer polgár kapta meg a koronavírus elleni védőoltás második adagját is Szerbiában, ma pedig újabb 42.000 oltásra kerül sor, ami azt jelenti, hogy 14 óra tájban elérjük az egy millió beoltott polgárt – nyilatkozta a Szerbiai RTV – nek Mirsad Đerlek, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, aki azt is hangsúlyozta, hogy naponta száznál nagyobb lenne az áldozatok száma, ha nem értünk volna el ilyen eredményeket.

Đerlek szerint eddig 1.420.000-en vették fel a védőoltás első adagját, az átoltottakkal együtt számuk eléri a 2.380.000-at.

– Áprilisban újabb két millió védőoltást kapunk, és a hónap végére elérhetjük a két millió immunizált polgárt – mondta az államtitkár.

Szerencsésnek véli, hogy az ország nagy mennyiségű vakcinát tud beszerezni, így reménykedhetünk abban is, hogy május végére elérhetjük a két és fél millió beoltott polgárt, és nyugodtabban várhatjuk a nyarat.

Arra a kérdésre, hogy vajon az egészségügyi rendszer kibírja-e ezt a nyomást, Đerlek azt felelt, hogy bízik benne.

– A brit mutáció annyira brutális, hogy komoly problémákat okoz számunkra, ki kell bővítenünk a kórházi kapacitásainkat. Batajnicán 910 kórházi ágy foglalt, ott a súlyos esetek vannak – válaszolta Đerlek, és hozzátette, hogy a kórházi dolgozók fáradtak, és az erejük utolsó tartalékait használják fel a munkájukhoz.

– A számokat nézve, tegnap 41 halottunk volt, a kórházak tele vannak; a válságstáb a lazításokról dönthet majd, azonban a személyes véleményem szerint ennek most nincs helye – mondta.