2024. április 23., kedd

A pandémia sem állította le az árucserét

A gazdasági együttműködés fejlődésében bízik Prága és Belgrád

Szerbia felnéz Csehország elmúlt évtizedben elért gazdasági eredményeire, ugyanakkor arról is meg van győződve, hogy sikerül majd mindkét országnak kiheverni a járvány okozta gazdasági nehézségeket és visszaállni a fejlődés útjára, fogalmazott tegnap Belgrádban a Tomáš Petříček cseh külügyminiszterrel folytatott eszmecsere során Aleksandar Vučić szerb államfő. Hozzátette, hogy Szerbia azok közé az országok közé tartozik, amelyek a legjobb feltételeket kínálják a külföldi beruházóknak, így továbbra is számít a csehek érdeklődésére. Petříček megállapította, hogy nagyon sok lehetőség van még a két ország közötti gazdasági együttműködés bővítésére. A múlt év nehéz helyzetbe állította világszinten az egészségügyet és a gazdaságot is, Csehország és Szerbia között mégis 1,2 milliárd eurós árucsere-forgalom bonyolódott le, ami, a körülményekhez képest meglehetősen jó eredménynek tekinthető. Mint mondta, hivatalos szerbiai látogatásán éppen azért vele tartott húsz kiemelkedő üzletember is, hogy megvitassák a gazdasági kooperációban rejlő lehetőségek részleteit. Reményének adott hangot, hogy hamarosan ismét a gazdasági fellendülés és a két ország közötti fejlődő árucsere jellemzi majd a kapcsolatokat. Abban is megállapodott Vučićtyal, hogy a szerb elnök májusban Prágába látogasson.

Nikola Selaković külügyminiszter is fogadta tegnap cseh kollégáját. A politikai párbeszéd folytatásaként, a hagyományosan jónak számító kapcsolatok megerősítéseként értelmezték a találkozót. Selaković kijelentette, Vučić május 18-ai és 19-ei prágai útja biztosan újabb löketet ad majd a két ország közötti baráti kapcsolatoknak. Köszönetet mondott a cseh diplomácia vezetőjének az európai integrációk során nyújtott támogatásért, s arról biztosította beszélgetőpartnerét, hogy Szerbia is kész segíteni Prágának a koronavírus-járvány elleni harcban.
Cseh–szerb üzleti fórumot is tartottak, melyen Ivica Dačić, a képviselőház elnöke is jelen volt. Ezen elhangzott, hogy Csehország jelenleg Szerbia 11. legjelentősebb külkereskedelmi partnere, az 1,2 milliárd eurós árucsere nagyjából arányos, a szerb export 635 millió eurót tett ki tavaly. Folyamatos a növekedés, évek óta egymilliárd euró felett alakul. A hazai kivitel 3,7 százaléka köt ki Csehországban, a behozatal 2,3 százalékában vesznek részt a cseh termékek. Az üzleti fórumon 17 cseh és 23 szerb vállalat képviselője vett részt.