2024. április 25., csütörtök

Tárgyalások a szabadúszók érdekeiért

Az Interneten Dolgozók Egyesületének képviselőit ma tárgyalásra hívták a parlamentbe, hogy a szabadúszók adóköltségeinek kérdéseiről egyeztessenek – nyilatkozták a Tanjug hírügynökségnek az egyesület illetékesei, írja a Vajdasági RTV.

Miran Pogačar, az egyesület egyik képviselője szerint a kormány legújabb ajánlata nem különbözik sokban az előzőektől.

A legfontosabb, hogy a tárgyalások folytatódjanak, de úgy tűnik nem sokat értünk el – mondta Pogačar.

Reményének adott hangot, hogy a két fél képviselői megegyezésre tudnak majd jutni abban a tekintetben, hogy törlésre kerüljenek az öt évre visszamenőleges adóterhek. Szavai szerint a kialakult helyzetért való felelősség a lehető legnagyobb mértékben csak a kormányt terheli.

A freelancerek szerint a kormány újabb ajánlata valamelyest könnyítést jelent az előzőekhez viszonyítva, de lényegében semmi nem nyújt jobb megoldást.

Milan Trbojević freelancer tanácsadó a Tanjug hírügynökségnek elmondta, hogy csak a mai napot követően lehet majd megmondani, hogy pontosan milyen ajánlatról van szó.

Amennyire értettem, az új ajánlat visszamenőlegesen, vagyis az október előtti időszakra vonatkozóan, amikor elrendelték, hogy a szabadúszók is kötelesek adót és más járulékokat fizetni, valójában egy nem megadóztatható összeget vezetett be, ami azt jelenti, hogy a többségnek nem is kell fizetnie – jelentette ki Trbojević.

Elmondása szerint ilyen módon azok, akik példának okáért száz, vagy kétszáz eurót kerestek havonta, fel lettek mentve az adó fizetése alól.