2024. április 25., csütörtök

„Tudjuk, ki az ellenség"

Az állam nem hagy fel a maffia elleni elszánt küzdelemmel, mert nem élhet „egy fedél alatt" a maffia és az állam, fogalmazott kedden Aleksandar Vulin belügyminiszter. Azt mondta, a rendőrség számára ismert, ki szeretné átvenni a Veljko Belivuk letartóztatását követően megüresedett helyet az alvilágban, mely csoportok szeretnék ennek a klánnak a feladatait ellátni.

A Zombor melletti Gádoron (Gakovo) történt rajtaütésszerű akció kapcsán a miniszter elmondta, egy marihuána termesztésére szolgáló laboratóriumot számoltak fel, ahonnan évente száz kilogramm vadkendert terveztek illegális piacra bocsátani az elkövetők. Vulin úgy fogalmazott, magának a drognak a lefoglalásánál mindig sokkal fontosabb az, ha a hatóság megtudja akadályozni annak előállítását és forgalomba helyezését, ezért jelentős a gádori akció is. Mint mondta, a nyomozás folytatódik ennek az ügynek a kapcsán, a rendőrség hamarosan kideríti azt is, hogy ki, és kinek állította volna elő a marihuánát. A hatóság biztos benne, hogy már a vevők is ismertek voltak. Az egyedüli nehezítő körülménynek az egész nyomozásban csak az számít, hogy a kábítószer-kereskedők gyakran alkalmaznak kiskorúakat a drog értékesítése céljából.
Kilenc vagy tíz hónapon belül munkához látnak az úgynevezett közösségi rendőrök, akiknek meghatározott területen kell felügyelniük a rendet, és azt, hogy ki foglalkozik kábítószer-értékesítéssel, jelentette ki nyilatkozatában tegnap a belügyi tárca vezetője.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tesz a rendőrség Belivuk esetleges utódainak megakadályozása érdekében, Vulin elmondta, közismert ténynek számít a rendőrségen belül, hogy az egyik bűnbanda lefülelését követően más csoportok igyekeznek átvenni az előzőek szerepét. A hazai rendőrség már tudja, ebben az esetben mely csoportokról van szó. Tisztában vagyunk azzal, kik az ellenségeink – fejtette ki Vulin.