2024. április 20., szombat

A hazai turistákon a hangsúly

Három turistabusz-parkolót és új információs központot hoznak létre

Idén tavasszal és nyáron is többnyire hazai turistákra számíthatnak a turizmussal foglalkozó vállalkozások, hotelek, motelek és egyéb szállásadók – állapították meg a múlt heti berlini online turisztikai vásáron, amelyen Szabadka Város Turisztikai Szervezete is részt vett. Mint azt Aleksandar Medaković, a szervezet igazgatója lapunk felkeresésére válaszolva elmondta, a tanácskozáson úgy mérlegelték, hogy a koronavírus-járvány miatt 2023-ra normalizálódhat a turizmus helyzete.

– Sok mindentől függ az idei turisztikai szezon. Mindannyian reménykedünk abban, hogy hamarosan normalizálódik a helyzet, és hogy lehetőség nyílik a külföldi utazásokra. Mindez a többi országtól, a kontinensen és a világban uralkodó helyzettől függ. Nem tudjuk még, hogy életbe lépnek-e a vakcinaútlevelek, hogy milyen feltételekkel lehet ismét utazni. Sajnos még minden bizonytalan, de talán őszre már ismerni fogunk néhány meghatározott részletet az elvárásokkal kapcsolatban. Továbbra is meggyőződésünk, hogy a hazai turizmus fejlesztésében kell gondolkodni, hogy az országból minél több vendéget tudjunk Szabadkára és környékére csalogatni. Sokan megfeledkeztek arról, milyen szépségeket rejt a saját országuk, mi pedig ennek irányába fogjuk fordítani a forrásainkat – mondta az igazgató.

Aleksandar Medaković elmondta, a hazai vendégek fogadására biztatják a vállalkozókat.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Minden bizonnyal az idén és még jövőre is a hazai vendégekre számíthatunk, ezért felhívtuk a turizmusban ténykedő vállalkozók figyelmét arra, hogy erre fordítsák forrásaikat, formálják e szerint a szolgáltatásaikat és kínálatukat. Az árazásokba természetesen nem szólhatunk bele, de megkértük őket, hogy azok legyenek konkurensek a hazai és a regionális piachoz viszonyítva – részletezte az igazgató.

Tavaly kevesebben látogattak el a város térségébe, azonban a turisták hosszabb ideig üdültek a városban és környékén.

– 2019-ben Szabadka és Palics idegenforgalmi látogatottsága rekordokat ért el, tavaly azonban visszaesett a látogatók és az éjszakázások száma, azaz pontosan 50 200-an jöttek el a városba és környékére, és összesen 118 910 éjszakát töltöttek itt. Ezek a számok 49, illetve 29 százalékkal alacsonyabbak, mint a koronavírus előtti időszakban voltak – számolt be az igazgató a tavalyi turisztikai helyzetről.

A szervezet tervei között szerepel több turistabusz-parkoló, illetve egy új információs központot létrehozása is.

– Kapcsolatban állunk az infrastruktúráért felelős kommunális közvállalatokkal, mert legalább három parkolót szeretnénk kijelölni, illetve több turisztikai jelzést kihelyezni, hisz ezek hiánya a korábbi években gondot jelentett. Idei terveink között szerepel egy új információs központ kiépítése is, amihez még forrásokat keresünk. Várjuk a palicsi befektetések munkálatainak végét, valamint szeretnénk, ha az eddigiek során megkezdett projektumok a végéhez érnének, hogy készen álljunk a jövő évi szezonra – mondta az igazgató.