2024. április 19., péntek

Szabadka elfeledett történetei

Töretlen az érdeklődés a kosztümös gyalogtúrák iránt

Ismét kosztümös városi gyalogostúrát szervezett szombaton a szabadkai a Fenix Travel 024 utazási iroda. A nagy érdeklődést övező szabadtéri programra ezúttal is minden hely betelt, az érdeklődők a város rejtett szépségeivel és eddig el nem mesélt történeteivel ismerkedhettek meg. A másfél órás gyalogtúra a Városi Múzeumban egy rövidfilm megtekintésével kezdődött. A nézők a századfordulón élt Hartmann József, az egykori szabadkai húsfeldolgozó üzem örököse életvitelébe nyerhettek betekintést, akit Jelena Stojsavljević, a jótündért megszemélyesítő idegenvezető röpített el mai korunk Szabadkájára, hogy elmesélje a túrázóknak a város történetét.

– Legújabb túránk a tavalyi programunk folytatása. Akkor Hartmann Teréz és Raffael bőrébe bújva mutattuk be a várost, most pedig fiuké, Józsefé a főszerep, aki a saját szemszögéből meséli el a történeteket. Több mint tíz épületet tekintünk meg a túrázókkal – mondta a túravezető.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

A program résztvevői az épületeken kívül, a város terein is meg-megálltak, és a várost formáló történelmi eseményekről kaphattak információkat. Hartmann Józsefet Tóth Borisz idegenvezető alakította.

– A látogatóknak nemcsak a jelentős személyekről és épületekről beszélünk majd, hanem az 1920-ban élő munkásosztály életviteléről is, ugyanakkor a városi infrastruktúra, a gazdasági fejlődésről is szó fog esni, akárcsak a gyerekek iskoláztatásáról. A züllött életmódot folytató Hartmann Józsefet a jó tündér megpróbálja rávenni arra, hogy értékelje vagyonát, családját és barátait, aminek és akiknek sorsa a második világháború során igencsak megváltozott. Így a túrázók nemcsak a századfordulós történeteket, hanem az azt követő szabadkai eseményeket is megismerhetik – nyilatkozta lapunknak Tóth Borisz, a Fenix Travel 024 utazási iroda vezetője.

A nem csak szabadkaiaknak szóló túravezetés során a látogatók többek között ellátogattak a szabadkai gimnázium épületéhez, Hartmann József valamikori irodájához, a villamoshoz, Cohen Vilmos otthonához, a valamikori Arany Bárány szállóhoz, a zeneiskolához, a Zsidó Hitközség épületéhez és a Zsinagógához is. A túravezetők a médiának adott nyilatkozatukban elmondták, hogy további hasonló programokat terveznek, hisz a városnak megannyi elfeledett és érdekes története van.