2024. április 19., péntek
ZENTAGUNARAS

Húsvéti vásár és kiállítás

Zentagunarason idén is megszervezték a nagy hagyománnyal bíró rendezvényt

Vasárnap háromnapos húsvéti kiállítás és vásár zárult Zentagunarason. Az Armida Nőszervezet és a Csipkerózsa Kézimunkacsoport közös szervezésében megvalósult eseményre a Kultúrotthonban került sor. Baranyi Valéria, a kézimunkacsoport elnöke és a rendezvény társszervezője arról számolt be lapunknak, hogy több mint tízéves hagyománya van a húsvéti vásárnak és kiállításnak.

Minden évben arra törekszünk, hogy a falubelieknek kedveskedjünk, és így húsvét előtt egy kis szépséget mutassunk nekik, valamint lehetőséget teremtsünk a vásárlásra. A kézművesek évek óta arra törekszenek, hogy munkájukkal egy kis haszonra tegyenek szert, épp ezért lehetőséget nyújtunk számukra, hogy kiállítsák munkáikat, amiket az érdeklődők meg is tudnak vásárolni. Emellett az általános iskolás gyerekeket is bevonjuk a rendezvénybe, az alsósok és az óvodások is készítenek húsvéti munkákat. Minden évben van egy adott téma, ami az idén a tavaszi virág volt. E köré építették fel munkáikat. A gyerekek mellett kézimunkacsoportokat is hívtunk a rendezvényre, a helybeli Petro Kuzmjak Művelődési Egyesület csoportját, és idén elhoztuk a topolyai művelődési ház munkáit is – mondta el Baranyi, majd arról is szólt, hogy a Csipkerózsa Kézimunkacsoport tagjai az egész éves munkájukból készítettek egy válogatást, azt állították ki. A többi kiállító és kézműves viszont igyekezett a húsvét köré csoportosítani a munkáit. Kézműves húsvéti tojásokból volt bő választék az idei évben is, emellett voltak fából készült játékok, könyvek, dekupázs technikával készült alkotások stb. Az idén 20 egyéni kiállító vett részt az eseményen, amivel a szervezők nagyon elégedettek.

A húsvéti vásár és kiállítás igen népszerű a zentagunarasiak számára. A kézimunkacsoport elnöke elmondta, hogy az emberek már előre szoktak érdeklődni a rendezvényről, az idén pedig főként az érdekelte őket, hogy megtartják-e a helyzet ellenére.

A járványhelyzet miatt az idén nem tartottunk záróünnepséget. Nem akartuk, hogy mindenki összejöjjön egyszerre, ezért a kiállítók sem egyszerre érkeztek, hogy felrakják és leszedjék a munkáikat. A helyszínen kötelező volt a maszk használata, és igyekeztünk elkerülni, hogy egyszerre sok ember tartózkodjon a teremben. Ezt szolgálta az is, hogy reggeltől délután ötig volt nyitva a kiállítás – számolt be Baranyi, majd arról is szólt, hogy az idén mind a kiállítók, mind a kézműves árusok elégedettek voltak a húsvéti vásárral és kiállítással. Annál is inkább, mert egyébként kevés lehetőség van arra, hogy bemutassák termékeiket. Az elnök sok olyan visszajelzést is kapott, hogy a látogatók szívesen nézelődnek, de azért is elmennek, hogy találkozzanak, társalogjanak. A rendezvénynek van egy humánus célzata is, mind a kiállítók, mind a látogatók önkéntes adományt adnak. Az ebből befolyt összeg egy részét a topolyai Bethesda Szeretetszolgálat kapta, a másik részét pedig egy beteg kislány javára ajánlották fel.

A húsvéti vásár és kiállítás számára ez alkalommal is a zentagunarasi helyi közösség biztosította a helyszínt, Topolya község önkormányzata pedig rendszeresen támogatja a Csipkerózsa Kézimunkacsoport rendezvényeit.