2024. április 25., csütörtök
2022-ES VB-SELEJTEZŐ

Bátraké a szerencse!

Miért nincs VAR a selejtező tornán?

A CSOPORT

Az este, amikor Ronaldo ismét toporzékolt

Lehet valami különleges a régiónkban, hiszen a szombat este után már nemcsak Magyarország, de Szerbia válogatottja is elmondhatja magáról, hogy Cristiano Ronaldót önkívületi állapotba hozta. Az ötszörös aranylabdás portugál pedig egyik esetben sem győztesként hagyta el a pályát! A Dragan Stojković irányította Sasok kétgólos hátrányból álltak fel az Eb-címvédő ellen, s mentettek 2:2-re. Az újabb egy pont azt jelenti, hogy két játéknap után Szerbia vezeti a 2022-es katari vb-selejtezős csoportját. A találkozót egyértelműen a vendégek kezdték jobban, Jota ellen nem volt ellenszere a hazaiak védelmének: a Liverpool támadója a 11. és a 36. percben is fejjel volt eredményes. A fordulás után a szerbek Mitrović bólintásával szinte azonnal szépítettek, bő negyedórával később már egalizáltak is Kostić révén. A meccs egészét tekintve nem mondhatjuk ki, hogy a döntetlen nem igazságos, hiszen a statisztikák alapján a hazaiak többet próbálkoztak, többször találták el a kaput, és több veszélyes támadást vezettek, csakhogy a végén mégis örülhettek a pontosztozkodásnak. A főbíró a rendes játékidő letelte után még három percet rápakolt a meccsre. Ebben a három percben kis híján több minden történt, mint egy egész félidőben. A 92. minutumban Milenković piros lap miatt idő előtt mehetett zuhanyozni. Az emberelőnybe kerülő Portugália mindent egy lapra téve rohamozott. Egy előreívelt labda után Ronaldo mesterien ért a játékszerhez, az pedig lassan gurult a gólvonal felé, majd mögé is… Az utolsó utáni pillanatban Stefan Mitrović becsúszva kirúgta a labdát. A partjelző nem jelzett gólt, s ekkor lejátszódott a fentebb leírt szituáció: Ronaldo az oldalvonalhoz rohant, üvöltött a játékvezető segédjére, a lefújás után még a csapatkapitányi karszalagját is földhöz vágta.

A televíziós felvételek alapján egyértelmű, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon, de a selejtező tornán nincs videobíró, ezért az esetet nem tudták ellenőrizni a videoszobában. A VAR hiányát jogosan rója fel a szélesebb nyilvánosság is, hiszen mégiscsak a világ legrangosabb futballtornájának kvalifikációjáról van szó. A FIFA azzal indokolta a döntést, hogy mindaddig, amíg nem tudják mindenhol egységesen alkalmazni a videobírót, addig sehol sem vezetik be az egyenlőtlenségek miatt. A döntést lehet kritizálni, de valahol azért érthető, s azt is illik hozzátenni, hogy a tévénézőknek könnyű dolguk van: mi bármikor megállíthatjuk a felvételt a készülékünkön, lassítva visszanézhetjük, minőségi kamerák segítik a minél jobb élmény teremtését, de a helyszínen a VAR hiányában a bíróknak erre nincs lehetőségük. Mintegy harminc méterről, ráadásul az oldalvonal mellől megítélni, hogy egy gyorsan mozgó tárgy áthaladt-e egy vékony vonalon teljes terjedelmével, nos, nem könnyű dolog.

A csoport másik találkozóján Írország könnyű meccsre számított Luxemburg ellen, csakhogy a vendégek meglepték az íreket (1:0)!

A 2. forduló: Írország–Luxemburg 0:1, Szerbia–Portugália 2:2.

A csoport állása:

1. Szerbia

2

1

1

0

5:4

4

2. Portugália

2

1

1

0

3:2

4

3. Luxemburg

1

1

0

0

1:0

3

4. Azerbajdzsán

1

0

0

1

0:1

0

5. Írország

2

0

0

2

2:4

0

A következő fordulóban (március 30.): Azerbajdzsán–Szerbia, Luxemburg–Portugália.

D CSOPORT

Vissza a helyes útra?

Az ukránok elleni 1:1-es döntetlen után Didier Deschamps fiai visszatértek a győzelmek útjára. A vb-címvédő franciák Nur-Szultanban vendégeskedtek, ahol végül Dembélé góljával és Malyi öngóljával könnyedén nyertek 2:0-ra. A szövetségi kapitány ezúttal nem panaszkodott a rövid felkészülési időszakra…

A 2. forduló: Kazahsztán–Franciaország 0:2.

A csoport állása:

1. Franciaország

2

1

1

0

3:1

4

2. Bosznia-Hercegovina

1

0

1

0

2:2

1

3. Finnország

1

0

1

0

2:2

1

4. Ukrajna

1

0

1

0

1:1

1

5. Kazahsztán

1

0

0

1

0:2

0

A következő fordulóban (március 31.): Bosznia-Hercegovina–Franciaország, Ukrajna–Kazahsztán.

E CSOPORT

Harc az elsőségért

Az E csoport sorsolásakor borítékolható volt, hogy a vb-részvételt érő első helyért Csehország és Belgium fog megküzdeni. A két válogatott könnyedén nyerte a nyitómeccsét, szombaton azonban nem bírt el egymással a két fél: Provod az 50. minutumban előnyhöz juttatta a cseheket, ám alig 10 perccel később jött Lukaku, s már egalizált is. A meccs kiegyenlített volt, az eredményes igazságos.

A 2. forduló: Fehéroroszország–Észtország 4:2, Csehország–Belgium 1:1.

A csoport állása:

1. Csehország

2

1

1

0

7:3

4

2. Belgium

2

1

1

0

4:2

4

3. Fehéroroszország

1

1

0

0

4:2

3

4. Wales

1

0

0

1

1:3

0

5. Észtország

2

0

0

2

4:10

0

A következő fordulóban (március 30.): Belgium–Fehéroroszország, Wales–Csehország.

G CSOPORT

A törökökre figyelni kell?!

A kvalifikáció 1. fordulójában egyértelműen Törökország okozta a legnagyobb meglepetést azzal, hogy 4:2-re elverte Hollandiát, de nagyon úgy tűnik, hogy ez nemcsak egy véletlenül produkált jó meccs volt a törökök részéről, hanem igenis számolni kell velük a G csoportban. Szombaton este Norvégia esett áldozatul, ráadásul nagyon simán. A vendégek Tufan és Söyüncü találataival már két góllal vezettek, de a második félidőben Tufan meglőtte második találatát is, így a végeredmény 3:0 lett.

A hollandok mindeközben egy könnyebb riválissal szemben már jobb képet mutattak, nyertek is 2:0-ra Lettország ellen, de a csoportmásodik egyelőre Montenegró, amely ezúttal Gibraltárt győzte le 4:1-gyel.

A 2. forduló: Montenegró–Gibraltár 4:1, Hollandia–Lettország 2:0, Norvégia–Törökország 0:3.

A csoport állása:

1. Törökország

2

2

0

0

7:2

6

2. Montenegró

2

2

0

0

6:2

6

3. Hollandia

2

1

0

1

4:4

3

4. Norvégia

2

1

0

1

3:3

3

5. Lettország

2

0

0

2

1:4

0

6. Gibraltár

2

0

0

2

1:7

0

A következő fordulóban (március 30.): Gibraltár–Hollandia, Montenegró–Norvégia, Törökország–Lettország.

H CSOPORT

Mi lesz a vb-ezüstérmessel?

Két forduló után semmiképpen sem szabad hosszú távú következtetéseket levonni, pláne nem a kiélezett H jelű hatosban, de a vb-ezüstérmes horvátok továbbjutása egyáltalán nem biztos ebből a csoportból. A szlovének elleni meglepő vereség után Modrićéknak jóval könnyebb dolguk volt, ehhez képest a mutatott játék is csalódást keltő. A győzelem nagy nehezen összejött, miután a 40. percben Pašalić jól helyezkedett, de nem is olyan régen ez a horvát tizenegy még gólokkal verte volna ezt a ciprusi válogatottat.

Két kör után csak az oroszok százszázalékosak ebben a csoportban: Dzjubáék hazai pályán 2:1-gyel felülmúlták Szlovéniát.

A 2. forduló: Oroszország–Szlovénia 2:1, Horvátország–Ciprus 1:0, Szlovákia–Málta 2:2.

A csoport állása:

1. Oroszország

2

2

0

0

5:2

6

2. Szlovénia

2

1

0

1

2:2

3

3. Horvátország

2

1

0

1

1:1

3

4. Szlovákia

2

0

2

0

2:2

2

5. Ciprus

2

0

1

1

0:1

1

6. Málta

2

0

1

1

3:5

1

A következő fordulóban (március 30.): Ciprus–Szlovénia, Horvátország–Málta, Szlovákia–Oroszország.

DÉL-AMERIKAI VB-SELEJTEZŐ

Halasztás, bizonytalan ideig

A Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (Conmebol) március elején úgy döntött, hogy a járvány miatt elhalasztja a márciusi vb-selejtezőket. Az eredeti tervek szerint a tíz dél-amerikai válogatottnak két mérkőzést kellett volna játszani március 25–26-án és 30-án, de az utazási korlátozások és a karanténkötelezettség miatt az Európában szereplő játékosok többsége nem tudott visszatérni hazájába.

Az 5. és 6. forduló új időpontját egyelőre nem jelölte ki a Conmebol. A dél-amerikai vb-selejtezőben négy kör után Brazília hibátlan mérleggel vezeti a táblázatot, második a szintén veretlen Argentína, harmadik Ecuador.