2024. április 18., csütörtök

Új könyv és sikeres nyelvvizsgázók

Ősztől hatvannyolc elsős kezdheti meg tanulmányait a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnáziumban

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium is azon szerbiai iskolák közé tartozik, amelyekben a jövendőbeli diákoknak online, a Moja srednja škola portálon kell jelentkezniük a felvételi vizsgára. A járványhelyzet miatt az intézmény diákjai jelenleg távoktatásban tanulnak. A nyolcadikosoknak szóló felvételi-felkészítő órák is átkerültek az online térbe. Az elmúlt időszakban megjelent az intézmény által kiadott első verseskötet, amelyben a gimnázium jelenlegi és egykori tanulóinak műveit olvashatjuk. A közelmúltig a gimnázium tanulói csak német nyelvből tehettek nemzetközileg elismert nyelvvizsgát az iskola kereteiben. Jó hír, hogy erre most már angol nyelven is lehetőségük van, hiszen nemrégiben megrendezték az első ECL nyelvvizsgát. A negyedikes, angol szakos tanulók sikeresen szerepeltek, és mindannyian C1-es nyelvvizsgát tettek, így egyiküknek sem kell érettségizni angol nyelvből. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban folyó újdonságokról, a szeptembertől induló képzésekről, a felvételi vizsgáról Nagy Tibor igazgató-helyettessel beszélgettünk.

A diákok nemrég sikeres ECL angol nyelvvizsgát tettek az iskolában. Hogyan teljesítettek a tanulók?

– Az angol nyelvvizsga nagyon eredményes volt. Először történt meg az iskola történetében, hogy az egész 4.A osztály letette a C1-es (felsőfokú) angol nyelvvizsgát. Ennek köszönhetően a diákoknak nem kell angolból érettségizniük, mivel mind a tizenheten letették a vizsgát. Közülük négyen már korábban levizsgáztak, tizenhárom diák pedig nemrég tette le. Ha egy negyedikes tanulónak van C1-es nyelvvizsgája angol vagy német nyelvből, akkor nem kell az adott idegen nyelvből érettségi vizsgát tennie. Egyébként ez volt az első alkalom, hogy az iskolánkban tartották meg az ECL nyelvvizsgát, eddig csak DSD nyelvvizsgát tehettek intézményünkben német nyelvből. Nagy örömünkre szolgál a diákjaink sikere, és már szervezzük a következő évi vizsgát is. Április közepén is lesz egy angol nyelvvizsga iskolánkban azoknak a tanulóknak, akik második idegen nyelvként tanulják az angolt, illetve a sporttagozatra járnak. Ezen harminchárom diák fog részt venni, ebből kilencen szeretnék letenni a C1-es nyelvvizsgát, a többiek pedig a B2-t. Ezzel egyidejűleg a DSD1-es német nyelvvizsga második részére is sor fog kerülni április elején, szintén harminchárom tanulóval.

Újdonságnak számít, hogy megjelent az amit így is lehet nevezni című könyv, amelyben a gimnázium diákjainak verseit olvashatjuk. Hogyan sikerült mindezt megvalósítani?

Takács Izabella igazgatónőnek volt egy olyan ötlete, hogy a mostani és a régebbi diákjaink, akik már régóta írtak és azóta is írnak verseket, azoknak a műveit gyűjtsük egy csokorba, és adjuk ki egy könyvben.  A verseket Bicskei Gabriella tanárnő gyűjtötte össze. A kiadványt a Grafoprodukt nyomda készítette el, ám a versek és a kötetben található illusztrációk a gimnázium tanulóinak munkáit dicsérik. Eddig pozitív visszajelzések érkeztek a könyvvel kapcsolatban. Küldtünk egy-egy példányt íróknak, költőknek. Megköszönték, és azt mondták, hogy találtak benne ígéretes verseket. Ezzel egyidejűleg szerveztük meg az iskolanapot, amelyet nemrég tartottunk meg az online térben. Erre az alkalomra egy filmet készítettünk, amelynek témája a maszk. Négy tanár lett bevonva a feladatba: Bicskei Gabriella és Varga Anikó magyartanárok, Kanyó Ervin képzőművészet- és Szűcs Gergely zeneművészet-tanár. Ez a kisfilm a diákok irodalmi, zenei és képzőművészeti munkáit mutatja be. A maszkviselés már egy éve meghatározza a mindennapjainkat, és ebből kifolyólag az oktatást is. Az alkotások arról szólnak, hogy a tanulók miként élték meg mindezt. Ebből készült egy film a Dinovizija stúdió segítségével. A film felkerült a honlapunkra, és bárki megtekintheti azt.

Jelenleg építkezés és átalakítások folynak az iskolában. Mit sikerült felújítani az elmúlt időszakban?

– Bővítettük és felújítottuk a tanárit. Az egyik helyiség falát lebontottuk, így egy nagyobb tanárit kaptunk. A helyiséget átfestettük, lakkoztuk a parkettát. Hamarosan új bútorokkal, számítógépekkel és két korszerű nyomtatóval fogjuk felszerelni. A tanáraink új szekrényeket is fognak kapni. Természetesen megmaradnak a régi nyomtatók és szekrények is. Ezenkívül egy tanári társalgót fogunk kialakítani, ahol fogadni tudjuk a szülőket. A diákok számára is kialakítunk egy társalgót. Ezt azon a helyen fogjuk berendezni, ahol az ital- és a szendvicsautomata található, mivel itt szoktak gyülekezni a gyerekek. Az épületben kialakítottunk egy saját levéltárat, amelyet a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően fémajtóval szereltünk fel. Ezenkívül bővítettük az egyik alagsorban található tantermet, amelyben eddig a természettudományi tantárgyakból tartottak órákat. Ezek megvalósításában nagy segítségünkre volt a Magyar Nemzeti Tanács és Hajnal Jenő elnök úr.

Szeptembertől három elsős osztály kezdheti meg tanulmányait a gimnáziumban. A már megszokott három képzés, az angol nyelvi, a német nyelvi és a sporttagozat indul az intézményben?

–  Igen. Tavaly óta a sport már nem általános gimnáziumi, hanem speciális tagozatnak számít. Harminchat diákot várunk az angol-, tizenkettőt a német-, húszat pedig a sporttagozatra. Egyelőre a jelentkezések alapján úgy tűnik, mindez össze fog jönni. Az oktatási minisztérium utasítása alapján jelenleg online folyik a tanítás az iskolában. A szülők online formában tudják bejelenteni a gyermekeiket a felvételi vizsgára a Moja srednja škola portálon. Ezt április 12-e és 17-e között tudják megtenni. Arra is lehetőségük van, hogy április 15-én és 16-án személyesen is jelentkezzenek az iskolában. A felvételi vizsga pontos dátuma még nincs megadva. A minisztérium utasítása alapján május 7-e és 16-a között tartjuk meg a felvételit a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban anyanyelvből és idegen nyelvből. Fontos megjegyezni, hogy a szülők és a nyolcadikosok július 3-án online formába ki tudják tölteni a kívánságlistát, illetve július 3-án és 4-én ezt papírformában is megtehetik. Később, július 11-én jelenik meg a végeleges lista országos szinten is. Ekkor derül ki, hogy hány elsős diákkal kezdhetjük meg a tanévet szeptembertől. Iskolánkban a felvételi-felkészítők folyamatosan online zajlottak. A tanárok az órákat Zoom és Skype platformon tartják. Olyan eset is volt, hogy egy diák a második vagy a harmadik felkészítőn csatlakozott az órákhoz. Ha egy diák nem vett részt a felkészítőkön a kezdetektől, az nem azt jelenti, hogy nem ,,jöhet”. Minden nyolcadikost szívesen várunk, és ehhez annyi szükséges, hogy a tanuló jelentkezzen a titkárságon. Ekkor a tanár is tudomást szerez róla, és segíteni tud neki, hogy sikeresen felvételizzen az iskolába, és szeptembertől a mi diákunk legyen.