2024. március 29., péntek

Magyarellenes megnyilvánulások a romániai tüntetéseken

Romániában 24 településen voltak kisebb-nagyobb tüntetések vasárnap éjszaka a járványügyi korlátozások szigorítása ellen, hét esetben a résztvevők száma meghaladta a törvényes előírásokban megszabott százat – közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség a hatóságok összegzését ismertetve.

A csendőrség 219 bírságot szabott ki a szervezőkre és egyes résztvevőkre megközelítőleg 100 ezer lej (7,4 millió forint) értékben, amiért nem tartották be a – fertőzöttebb településeken immár korábban kezdődő – kijárási tilalmat, a gyülekezési korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat.
Vasárnapra virradó éjszaka a hatóságok 120 ezer lejre bírságoltak és bezárattak három bukaresti luxus szórakozóhelyet, ahol a korábbi bírságok ellenére, a járványügyi tiltásokat semmibe véve rendszeresen nagyszabású bulikat tartottak.
Romániában vasárnap este lépett hatályba az a kormányhatározat, amely két órával növeli az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkenti az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzések terjedési üteme. A kormányhatározat egyebek mellett a klubok, bárok, diszkók és játéktermek működését is betiltja.
Hétfő délután újabb – a járványügyi korlátozások elleni – demonstrációkról számoltak be a hírtelevíziók Románia több nagyvárosából, ezekhez az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is csatlakozott. A nacionalista és vírustagadó szólamokkal frissen parlamenti képviselethez jutott párt szerint Románia forrong, visszaköveteli szabadságát, mert a kormány „fenyegetésekkel, pánikkeltő statisztikákkal és bírságokkal terrorizálja, és szobafogságra ítélte a lakosságot". Az AUR országos tüntetéssorozatot hirdetett.
A hétfő délutáni tüntetések már feszültebb légkörben zajlottak, Bukarestben és Nagyszebenben is dulakodás alakult ki egy-egy igazoltatást megtagadó tüntető és a csendőrök között.
Bukarestben a – nemzeti színű zászlókat és AUR-jelvényeket magasba emelő, többnyire védőmaszk nélküli – tüntetők órákon keresztül meneteltek a városban, időnként petárdák robbanása is hallatszott. Késő este is mintegy 1500 ember követelte a korlátozások feloldását, de a csendőrség a kijárási tilalom ellenére nem próbálta eltávolítani az utcáról a tüntetőket.
A helyi média tudósítása szerint több településen is hasonló tüntetés zajlott, amelyeken az AUR megmozdulásain korábban is rendszeresen jelen lévő futballszurkolók voltak a hangadók. Sokhelyütt a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló, palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték, Pitestiben azonban az Argesulonline.ro portál szerint az idegengyűlölő indulatok adott pillanatban a magyarok ellen fordultak és a tüntetők a romániai lelátókon időnként felcsendülő, „kifele a magyarokkal az országból" rigmust skandálták.
A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint Romániában újabb rekordot döntve megközelítette az 1400-at az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma, ami több mint 93 százalékos telítettséget jelent.
Hétfőn újabb 120 koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok. Kevesebb mint egy hónap alatt Romániában csaknem megkétszereződött a halálesetek száma. Bár a hivatalosan regisztrált új esetek átlagos száma nem érte el az 5500-at (míg tavaly novemberben a 8500-at közelítette), a járványügyi szakemberek az áldozatok és a súlyos esetek gyorsan növekvő számából arra következtetnek, hogy sok tekintetben súlyosabb a helyzet, mint a második hullám tetőzése idején.