2024. április 18., csütörtök

Összehangolni a családi pótlékot a minimálbérrel!

A szakszervezetek szerint a kollektív szerződés csak az állami alapítású munkaközösségekben valósul meg

A családtámogatásoknak követniük kell a minimálbér alakulását, hogy ne történjen meg az, hogy a szülő ugyan minimálbérből él, de az emelés miatt elveszíti a jogot a gyermekpótlékra, mert a korábban meghatározott határösszeg nem követi az aktuális változásokat – emelték ki többek között a kormány szociális-gazdasági tanácsának hétfői ülése után.
Goran Milić, a Szerbiai Önálló Szakszervezet Szövetségének alelnöke rámutatott, január 1-jétől a minimálbér elérte a 32 000 dinárt, de a családtámogatás határösszege (egy főre vonatkozóan) továbbra is 9200 dinár. Így egyes családok, annak ellenére, hogy minimálbérből élnek, elveszítették a családi pótlékra való jogukat. Szavai szerint ezen változtatni kell, és növelni a határértéket, ez viszont a családvédelmi és népesedési politikával foglalkozó minisztérium hatáskörébe tartozik – hozta hírül a Tanjug hírügynökség.
A szociális-gazdasági tanács vitát folytatott a kollektív szerződések kapcsán is. Milić, illetve Zoran Stojiljković, a Függetlenség Ágazati Szakszervezetek Egyesületének elnöke szerint a kollektív szerződés csak azokban az ágazatokban él, amelyekben az állam a munkaadó, míg a termelő-magánszektorban csak az útépítés terén létezik kollektív szerződés. Milić rámutatott, ahhoz hogy minden ágazatban a munkavállalók érvényesíteni tudják jogaikat, a munkatörvény módosítására van szükség.
Miloš Nenezić, a Szerbiai Munkaadók Uniójának elnöke ugyanakkor a munkaadók mellett érvelve rámutatott, Szerbiának lehetővé kell tenni minden ágazat számára, hogy a járványügyi előírások betartása mellett működhessen. Arra kérte a válságstáb orvosi részét, hogy idejében jelezze a tervezett intézkedéseket, hogy a gazdaság résztvevői is idejében fel tudjanak készülni, valamint arra is felszólította a válságstábot, hogy tájékoztassa a lakosságot a védőoltás hatékonyságáról, hogy a lakosság is bátrabban vállalja az oltást. Nenezić hangot adott elképzelésének, hogy a szociális-gazdasági tanács, amelyben az állam, a munkaadók és a szakszervezetek is képviseltetik magukat, tárgyaljon a járványügyi intézkedésekről és a további tervekről is.
Darija Kisić Tepavčević munkaügyi és szociális védelmi miniszter, egyben a válságstáb tagja azzal hárította Nenezić megjegyzését, hogy az oltóanyagok hatékonyságáról szóló adatok mindenki számára elérhetők. Hozzátette, nem lenne szükség óvintézkedésekre, ha mindenki betartaná a megelőző intézkedéseket, és útját szegné a fertőzés terjedésének.