2024. március 28., csütörtök

Honnan ennyi pénz egy politikusnak?

Dragan Đilas vagyona 68 millió dollár

Egyes politikusok vagyona akkora, hogy hirtelen még kiolvasni is nehézséget okoz. Dragan Ðilas ellenzéki politikus vagyonáról a Večernje novosti napilap jelentetett meg információkat. Ezek szerint az Belgrád egykori polgármestere múlt év októberében 67.966.814,35 dollár büszke tulajdonosa volt, amelyet 53 aktív bankszámlán tárol 17 különböző országban. A feltáró cikk kitér a pénz útvonalára is, amely Szerbiából indult, majd a régió országain keresztül jutott el Ciprusra, Olaszországba került, onnan tovább olyan országok bankjaiba mint Svájc, Luxemburg, Hollandia, Moldova, Cseh Köztársaság, Hongkong és Amerika.
Siniša Mali pénzügyminiszter a Pink Televíziónak mondta le, hogy a múlt héten szinte sokkolta a hír Ðilas vagyonáról, de szerinte másokat is elgondolkodtat, honnan szerezhetett az ellenzéki politikus ekkora mennyiségű készpénzt.
– Érdeklődve várom az ügyészség válaszát a helyzetre. Ki kell deríteni, hogy a tulajdonos törvényes úton szerezte-e a pénzt, s ha igen, megtörtént-e az adóztatás – mondta a pénzügyminiszter.
Mali szerint az is igen fontos szempont, hogy ekkora méretű vagyon megszerzése közben károsult-e a lakosság, valamint Szerbia költségvetése. Véleménye szerint fennáll a pénzmosás gyanúja, az adóhatóságoknak pedig minél hamarabb komoly vagyonátvilágításokba kell kezdenie.
– Véleményem szerint miatta Szerbia költségvetése legalább 10 millió euróval megkárosult. Amíg Ðilas hatalmon volt, 600–700 milió eurót „dolgozhatott össze", s ebből a pénzből 15 új hidat lehetett volna építeni a Száván – jelentette ki a pénzügyminiszter a tévéműsorban.