2024. április 25., csütörtök

Elhalasztják a szerbiai népszámlálást

Ötvenhárom év után 7 millió alá esett az ország lakosainak száma

A szerb parlament ma tűzi napirendre a népszámlálásról, valamint a háztartások és lakások összeírásáról szóló törvény módosítási javaslatait. Eszerint az eredetileg áprilisra tervezett összeírást a járványügyi helyzet miatt október 1-je és 31-e között tartják meg.

Az indoklás szerint a fél éves halasztásnak semmilyen negatív következménye nem lesz, csak az eredményeket a tervezett dátumnál hat hónappal később jelentetik meg, mint ahogyan azt korábban tervezték.

A törvény meghatározza, hogy az összeírás végleges eredményeit, a metaadatokkal és a minőségi jelentéssel együtt, legkésőbb 2023. június 30-áig kell megjelentetni.

A népszámlálási bizottságok legkésőbb négy hónappal az összeírás előtt alakulnak meg, azaz legkésőbb 2021. május végéig.

A népszámlálásra előzetesen 3,5 milliárd dinárt különítettek el, amit további 375,9 millió dinárral kell kiegészíteni. Ennek az összegnek a 32,7 százalékát a jelenlegi költségvetési tartalékokból biztosítják.

A legnagyobb többletköltség, kb. 161,8 millió dinár, a helyi önkormányzati egységek kisegítő személyeinek bevonására szolgál a járványügyi intézkedések végrehajtása érdekében.

A népszámlálást az IPA 2018 – EU a szerbiai statisztikák fejlesztése érdekében elnevezésű program támogatja.

Szerbiában legutóbb 2011-ben tartottak népszámlálást. Akkor 7,2 millió lakost regisztráltak. A Szerbiai Statisztikai Intézet kimutatása szerint 53 év után először, 2019-ben, 7 millió alá esett ez a szám.