2024. március 29., péntek

Vučić: Beoltom az egész nemzetet!

Aleksandar Vučić elnök a Financial Times mai számában kijelentette, hogy a védőoltásoknak az Unióból való kivitelének lehetséges korlátozása veszélyeztetheti az immunizáció folyamatát Szerbiában – írja a 021.rs hírportál.

Hogy tehetik ezt meg? Úgy gondolom, hogy ezt mégsem fogják megtenni, mert az elképzelhetetlen. Mindannyian betegek lennénk Szerbiában – mondta Vučić a londoni lapnak.

Az Unió terveit kegyetlennek nevezte, majd hozzátette, hogy Szerbia már kifizette a Pfizer-védőoltásokat, és megbeszélte a leszállítást.

A nevezett londoni lap kiemelte, hogy Brüsszel a védőoltások kivitelére „diszkrét blokádot” hirdetett ki azokkal a harmadik országokkal szemben, amelyeknek nagyobb az immunitási arányuk az Unióénál, valamint olyan vakcinákat kínálnak az „oltakozó turistáknak”, amelyeket az EU-ban állítanak elő, vagy pedig beszállítják az oltásokat, de nem küldik vissza az EU-ba.

Amennyiben megérkezik az egymillió adag Pfizer- és még egy millió adag kínai Sinopharm-védőoltás, amelyek a következő hónapban várhatóak, Vučić reményei szerint 2,2 millió polgárt, vagyis a felnőtt lakosság mintegy 37 százaléka teljesen beoltott lesz április végéig.

Beoltom az egész nemzetet – jelentette ki Vučić.

A Financial Times hozzátette, hogy az eUprava oldalán keresztül a Szerbiában való oltást külföldiek is kérelmezhetik, ezért több ezer polgár a balkáni országokból Szerbiába sietett, hogy felvehessék a védőoltást. Emellett az ország pénteken megkezdte a bevándorlók oltását is a számukra fenntartott táborokban és mintegy négyezer, Bosznia-Hercegovinából származó egészségügyi dolgozót is beoltottak már.

Az elnök azonban visszautasította a védőoltás turizmusáról szóló vádakat.

A vakcinákat mindenkinek ingyen adjuk. Segítőkészek kell legyünk, és támogatnunk kell mindenkit, mert – még, ha jó is az immunizáció folyamata –, nem jelenti azt, hogy biztonságban leszünk, ha a régióban élő emberek nem azok – mondta Vučić.