2024. március 29., péntek

Nem adóztatják meg a szabadúszókat

A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az állam újabb ajánlatot kínál fel a freelancereknek – írja a B92 hírportál.

Amennyiben a szabadúszók képviselői elfogadják az ajánlatot, amelyet az elkövetkező napokban mutatnak be, abban az esetben mintegy 80 százalékukat felmentik az adókötelezettség alól, melyet nem szabályoztak az elmúlt öt év során.

Ilyen módon az állam megoldást talált, amely nem fogja gazdasági szempontból veszélyeztetni a freelancereket. A fennmaradó 20 százalék számára az állam minden kamatot elenged és tíz évre szóló javított programot kínál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy adott személy, akinek 500 eurós havi bevétele volt az elmúlt egy év alatt, csupán hét eurót köteles fizetni az államnak.

Az Adóhivatal még október 14-én felszólította az interneten dolgozókat, hogy öt évre visszamenőleg rendezzék a tartozásaikat, amennyiben nem tettek eleget rendszeresen a törvény által előírt kötelességeiknek. Ezt követően egyes freelancerek elégedetlenségüknek adtak hangot és tárgyalásokba kezdtek a kormánnyal.

Ezzel a döntéssel véglegesen megoldásra kerül a kialakult helyzet, amely már közel fél éve húzódik. A szóban forgó időszak csak öt évre visszamenőleg érvényes, vagyis a 2016. előtti bevételeket nem adóztatják meg.