2024. április 23., kedd

Szexuális nevelést az iskolákba!

Szakemberek képzését szorgalmazza a tartományi jogvédő – Márciustól aktív a szerb kormány erőszakellenes internetes oldala

A Loznica legszebb kislánya internetes csoportosulásnak 600 gyermek vált tagjává, mire az illetékes belügyi szervek felfigyeltek a kiskorúak körében terjedő, szexuális tartalmakat megjelenítő jelenségre. A közösségi oldalakon ugyanis az általános iskolás lányokról olyan fényképek jelentek meg, amelyeken hiányos öltözékben igyekeztek megfelelni a túlnyomórészt 5–8 osztályos fiúk által látogatott csoport felhívásának – hozott fel pénteken egy példát a gyermekjogokat sértő legújabb trendekre Katarina Jonev jogász, azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a tartományi ombudsman szervezett meg.

A prof. dr. Zoran Pavlović jogvédő által kezdeményezett online konferencia témája a gyerekek szexuális zaklatásának megelőzése volt.
– A kerekasztal bevezető abba a társadalmilag szélesebb programba, amelyet a gyermekek szexuális felvilágosításának fejlesztésére kezdeményezünk. Elsősorban azt vitattuk meg, hogy rendelkezünk-e elegendő és megfelelően képzett szakemberrel ahhoz, hogy az oktatási intézményeken belül egy átfogó és működőképes rendszert lehessen felállítani a gyermekek körében felismert probléma kezelésére. Egy teljesen új fejezetet nyitunk, amely már nem arról szól, hogy az iskolákban megelőzzük az erőszakot, hanem hogy az oktatási intézményekben felkészítsük a gyerekeket azokra a helyzetekre, amelyekben ki lehetnek téve a szexuális erőszaknak – ismertette a jogvédő hivatal céljait az ombudsman.

A konferencia elején Vicsek Annamária oktatási államtitkár azokról az intézkedésekről számolt be, amelyeket az illetékes minisztérium jelenleg is alkalmaz, de beszélt az erőszak megelőzéséhez fűződő tervekről is.
– Jelenleg a nemi erőszakról szóló előadások és gyakorlatok olyan kötelező tantárgyakon keresztül valósulnak meg, mint a testnevelés és az egészségügyi nevelés, a polgári nevelés pedig biztosítja, hogy a tanuló megismerje a saját jogait és kötelességeit, és társadalmilag felelős viselkedést sajátítson el. Emellett minden iskolának és óvodának ki kell dolgoznia a saját erőszakmegelőző tervét. Az oktatási minisztérium is folyamatosan dolgozik a jelenség mértékének csökkentésén: pillanatnyilag is támogatókat keresünk ahhoz a programhoz, amely előirányozza az oktatási intézmények dolgozóinak képzését, de ugyanakkor kitér a szülők és a tanulók felvilágosítására is, ezenkívül az Egyesült Nemzetek Szervezetének Népesedési Alapjával együttműködve párhuzamosan több egészségügyi megelőző programot is készítünk. A szerb kormány kezdeményezésére az oktatási minisztérium nemrég egy nemzeti platformot is létrehozott, ugyanis az idén márciusban indult útjára a Vigyázok rád! elnevezésű akció. A tájékoztató és oktató internetes prezentáció szerves része az a lehetőség is, amellyel a gyerekek jelenthetik az illetékes szerveknek az erőszakos cselekményt.

Az államtitkárt követően olyan eminens szakemberek szólaltak fel a konferencián mint az Újvidéki Egyetem pedagógiai és pszichológiai karának tanárai, az UNICEF programját érvényesítő szerbiai szakemberek, az Európa Tanács erőszakellenes bizottságának jelentő Gyermekjogvédelmi Központ képviselője, a Humanitárius Központ erőszakellenes csoportjának tagja, de szót kapott a Szerbiai Szülők és Tanárok Nemzeti Szövetségének illetékese is. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a pedagógusok szakképesítésével a szexuális felvilágosításnak nagyobb teret kell biztosítani a szerbiai oktatási rendszerben: többségük az egészségügyi nevelés külön tantárgyként való bevezetését szorgalmazta.

A szerb kormány Vigyázok rád! elnevezésű platformja a https://www.cuvamte.gov.rs/ címen érhető el. A Gyermekjogvédelmi Központ tájékoztatói a http://tvojaprava.cpd.org.rs/ oldalon találhatók meg, az Újvidéki Humanitáris Központ felvilágosításait pedig az http://vaznojedaznas.org/ címen böngészhetik a fiatalok. A biztonságos internethasználatról viszont a http://www.katarinajonev.com/ oldalon tájékozódhatnak a fiatalok és a szülők is.