2024. március 29., péntek

Mehetünk nyaralni!

Görögország minden Covid–19 elleni védőoltást elfogad a járvány ideje alatt

Nem kell még feladni az idei nyaralási terveket. Görögország idegenforgalmi minisztériuma mindent megtesz az idei turisztikai idény megmentése érdekében. Harész Theoharész görög idegenforgalmi miniszter Szerbiába látogatott a hétvégén, hétfőn pedig Tatjana Matić, szerbiai idegenforgalmi miniszterrel Belgrádban együttműködési szerződést írt alá a zavartalan nyaralási idény szavatolása érdekében.

A megállapodás értelmében a két minisztérium szorosan együttműködik a járvány ideje alatt és azt követően is, az idegenforgalom újraindítása érdekében.

– A szerbiai polgárok jelentős része már felvette a koronavírus elleni védőoltás valamelyik változatát, sokan azt, amit az Európai Unió egyes országaiban nem fogadnak el. Tekintettel arra, hogy a Covid–19 elleni vakcina egyik fajtája sem fokozza a fertőzés veszélyét, bármilyen típusú koronavírus elleni védőoltással zavartalanul be lehet utazni Görögországba – jelentette ki a görög idegenforgalmi miniszter.

Harész Theoharész az is elmondta, a tízévesnél fiatalabb gyerekeknek nem lesz szükség teszteredményekre sem, az ennél idősebb gyerekeknek viszont fel kell mutatni a negatív vizsgálat eredményeit igazoló hivatalos okmányt.

Az együttműködési szerződés aláírása (Fotó: Beta)

Az együttműködési szerződés aláírása (Fotó: Beta)

Tatjana Matić elmondása szerint az együttműködéssel a két ország a járvány ideje alatt  felhalmozott károkat szeretné enyhíteni a kölcsönös segítségnyújtással. Az idei év sem lesz teljesen olyan, mint a járványt megelőző időszak, a minisztériumok viszont minden tőlük telhetőt megtesznek a pozitív kimenetelű változások eléréséért.

– A megállapodás aláírásával a két minisztérium megerősítette együttműködését, amely mindkét félre nézve előnyökkel jár. A koronavírus-járvány okozta kellemetlenségeket, amennyire lehetséges visszaszorítjuk, és lehetővé tesszük a biztonságos utazást a polgároknak – jelentette ki a szerbiai idegenforgalmi miniszter.

Matić azt is elmondta, a két ország hamarosan memorandumban is megerősíti a szerbiai Covid–19 elleni védőoltások és a  negatív teszteredményeket tanúsító digitalizált elismervények érvényességét.

Az idegenforgalmi idény hivatalosan május 14-én kezdődik Görögországban, a feltételeket teljesítő szerbiai polgárok azonban már április közepétől utazhatnak. A szerb turisták számára három határátkelőhely lesz nyitva, a bulgáriai és két észak-macedóniai.

– A minisztérium szeretné beindítani a görög idegenforgalmi életet. Több országgal is folynak tárgyalások, de az elsődleges cél a balkáni turisták visszacsalogatása, ennek keretében is Szerbiát illeti ez a prioritás.  A járvány előtt több mint egymillió szerbiai polgár választotta nyári üdülésének helyszínéül Görögországot. Az idegenforgalmi minisztérium célja, hogy 2021 folyamán is elinduljon a nyaralási idény, a szerbiai polgárok közkedvelt célállomása pedig ismét  Görögország legyen – közölte a miniszter.

Tavaly mindössze 7,5 millió külföldi turista nyaralt Görögországban, körülbelül feleannyian, mint a járvány előtti időszakban. A görög idegenforgalmi szervezetek már alátámasztották, hogy több ország lakosai is érdeklődnek a nyaralási lehetőségek iránt. Az időpontokat már áprilistól lefoglalják.