2024. március 29., péntek

Állami támogatás kis- és középvállalkozásoknak

A gazdaságügyi minisztérium ma pályázatot hirdetett a kis-, közép- és mikrovállalkozásoknak, valamint a szövetkezeteknek is egy vissza nem térítendő támogatásra, amely a kis- és középvállalkozásoknak eszközbeszerzési támogatásáról szóló program keretében valósul meg. A vissza nem térítendő keretösszeg 1,55 milliárd dinárt tesz ki – írja a Vajdasági RTV.

A program kedvező hitelek és vállalkozásonként öt millió dinárig terjedő vissza nem térítendő állami támogatás keverékéből áll. A pályázat a rendelkezésre álló keretösszeg kimerüléséig tart, de legkésőbb december 31-ig.

A gazdaságügyi minisztérium is támogatja az eszközbeszerzéseket, és az építések munkálatok kivitelezését a teljes beruházás 25 százalékáig, míg a 70 százalékát a bankok által adott hitelből fedezi, a fennmaradó öt százalékot viszont maga a vállalat állja.

A támogatást többek között új termelési eszközök és gépek, valamint szállítóeszközök és speciális alkatrészek vásárlására lehet felhasználni. Az energiatakarékos és környezetkímélő termelés fejlesztését elősegítő gépek és felszerelések vásárlásának, valamint az építkezések kivitelezéséhez szükséges gépezet beszerzésének 25 százaléka vissza nem térítendő támogatás, amely nem lehet több öt millió dinárnál.

A vállalatnak kiosztható támogatás összege az alkalmazottak számától függ, amelyet a Központi kötelező szociális biztosítás jegyzéke alapján határozzák meg, vagyis egy munkásra egy millió dinár, kettőtől öt alkalmazottig 2,5 millió, míg hat, vagy annál több dolgozó esetében pedig öt millió dinárig.

A programban való részvételre érdekelt vállalkozások a pályázatot a bankban tett hitelkérvénnyel együtt adhatják be. A pályázatban résztvevő partnerek a Halkbank, a Poštanska štedionica, ProCredit bank, a Crédit Agricole bank, az Erste Bank, az Eurobank, az Intesa lízing és az Unicredit lízing.

A programban részvevőknek külön kedvezményes hiteleket biztosítanak a bankok, amelyeket nem kell jelzálog által biztosítani, hanem a beszerzett eszközök fedezetével.

A programot elsősorban a a beruházások támogatásának és a gazdaság minél gyorsabb ütemű fejlesztése érdekében valósítják meg.