2024. április 25., csütörtök

Kínára mutogat az amerikai járványügyi szakember

A világjárványt okozó koronavírus egy laboratóriumból szabadult ki a kínai Vuhanban – állítja Robert Redfield, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) volt igazgatója. A brazil exelnök pedig hazája legnagyobb népirtásának tartja a vírus pusztítását.
Kínában egy vuhani laboratóriumból szabadult ki a világjárványt okozó koronavírus – állítja az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ korábbi igazgatója. Robert Redfield a CNN hírtelevíziónak ugyan elismerte, hogy mások nem hisznek ebben, de megjegyezte: „a tudomány végül rájön erre".
Némelyek azt feltételezik, hogy a vírus a denevéreket fertőző variánsból mutálódott, s így alakult ki az emberekre veszélyes törzse. Mások Redfield véleményét osztják és úgy vélik: a vírus a Vuhani Virológiai Intézetből „szökött ki". Redfield nem tartja valószínűnek, hogy a kórokozó denevérről terjedt át az emberre, s azonnal a legfertőzőbb változat alakult ki belőle.
Washington nem kommentálta ezt a véleményt, egyelőre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalására vár, és csak utána alakítja ki véleményét a vírus eredetével kapcsolatban. A WHO már jelezte: elkészítette a jelentést, és hamarosan ismerteti is.
A koronavírus továbbra is sok országban okoz súlyos gondokat, miként az ellene kifejlesztett vakcina előállítása és beszerzése is. Az EU vezető hatalmának számító Németország sincs irigylésre méltó helyzetben. Jens Spahn egészségügyi miniszter azt nyilatkozta a hét végén, hogy 10–14 napos kijárási korlátozás szükséges a járvány harmadik hullámának megfékezéséhez. Szerinte a húsvét utáni héten is fenn kell tartani a szigorú korlátozásokat.
Jóval távolabb, Brazíliában szinte naponta új csúcsot dönt a vírus halálos áldozatainak száma. A járvány az Egyesült Államok után ezt az országot sújtja a legjobban.
Az ország volt elnöke már hazája legnagyobb népirtásának nevezte a járványt. Luiz Inácio Lula da Silva a Der Spiegel német hetilapnak adott interjújában egyúttal élesen bírálta a jelenlegi államfő, Jair Bolsonaro járványkezelését.
Felrótta neki, hogy még mindig nem veszi komolyan a betegséget, és az oltásban sem hisz. Emlékeztetett arra is, hogy Bolsonaro korábban kigúnyolta azokat, akik maszkot hordanak.
Lula 2003 és 2010 között volt Brazília elnöke.