2024. április 23., kedd

Jelentősen megdrágulhatnak a németországi használt autók

Németország bejelentette a jótállásokról szóló törvény módosítását, amelyet össze kell hangolni az áruértékesítésről szóló EU irányelvekkel – írja a 021.rs.

A javaslatot a Független Gépjármű Kereskedők Állami Szövetsége kezdeményezte, majd a német szövetségi tanácshoz fordult, hogy ne támogassa a kormány által benyújtott törvénytervezetet, írja a Revija horvát autóklub. A változások aránytalanul kedvezőtlenek és fenntarthatatlanok a gépjárművek kereskedelme szempontjából, áll a közleményükben. Az áruértékesítéséről szóló európai irányelv kimondja: bármely összeférhetetlenség, amely az áru átadásának napjától számított egy éven belül jelentkezik, az áru átadásának időpontjában fennállónak kell tekinteni, hacsak másképp nem bizonyítják vagy nem kompatibilis az áru vagy a következetlenség származásával. Ez a digitális elemeket tartalmazó árukra is vonatkozik.

Az előző határidő hat hónap volt, azonban a határidő meghosszabbításával az ilyen döntésekkel járó költségek is problémát jelentenek a kereskedőknek.  

Ez a döntés egyrészt a használt autók felhasználóinak kedvez, de hosszútávon megváltozhat, amely nem válna az előnyükre. A Független Gépjármű Kereskedők Állami Szövetsége szerint ez az egyik legfontosabb változás, habár ők a törvény más módosításai miatt is panaszkodnak.

Ha elfogadják a törvényjavaslatot, a kereskedők egyesülete a használt autók árainak 10-20 százalékos növekedésére számít, és a régebbi használt gépjárművek eladásának megszakítására. Ennek ránk nézve is következményei lehetnek, hiszen a németországi használtautópiac az egyik legfontosabb a hazai vásárlók számára.