2024. április 25., csütörtök

Kárpát-medencei digitális ökoszisztéma

A Digitális Jólét Program online kerekasztal-beszélgetése Zentán

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. újvidéki és szabadkai irodája Kárpát-medencei digitális ökoszisztéma: célok és feladatok címmel tartott online kerekasztal-beszélgetést csütörtök délután Zentán. A Digitális Jólét Program sorozatának alapküldetése az IT-iparághoz köthető Kárpát-medencei magyar vállalkozások és intézmények megszólítása. Célja, hogy minden, a digitális ökoszisztémához kapcsolódó jó ötletet, ami Magyarországon működik, elérhetővé tegyen a határon túli magyar közösségek számára is, együttműködést generálva ezzel az anyaországi és a külhoni cégek között. A zentai esemény fókuszában a digitális agrárium okos megoldásai álltak.

A rendezvény résztvevőit dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője és Szekér Klára Szilvia, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének mezőgazdasági és környezetügyi attaséja köszöntötte.
Dr. Gál elmondta, amikor 2019-ben a magyar kormány elfogadta a digitális agrárstratégiát, azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy mindig naprakészen eljuttassák a digitális módszereket Magyarország minden területére, ugyanígy a határon túli magyar közösségek és vállalkozások számára is. Hogy legyen digitális termelői piac, és a rövid ellátási láncon keresztül támogassák a magyar termelők által minél nagyobb hozzáadott értékkel előállított termékeket, emellett valóban precíziós mezőgazdaságot tudjanak kialakítani. A DJP igyekszik olyan modelleket adni a határon túli magyar közösségeknek, hogy annak segítségével a lehető legjobban tudjanak modellezni és hatékonyan termelni.

Szekér Klára Szilvia kifejtette, az agrárium alapvető céljai, úgymint a biztonságos, mindenki számára elérhető, elegendő áru, az egészséges élelmiszer, a gazdák méltányos jövedelmének biztosítása stb., változatlanok maradtak. Ami változott, az a célok megvalósításának módja, azaz egyre kevesebb erőforrásból, a környezetterhelés csökkentésével és kevesebb munkaerőből kell mindezt megoldani. A kormányzat feladata elsősorban az, hogy olyan jogi, oktatási, kutatásfejlesztési és támogatási környezetet teremtsen, ami segíti az erőforrás-hatékony, versenyképességet növelő, modern mezőgazdasági technikai eszközök és módszerek kifejlesztését, megismerését, alkalmazását és elterjedését. A magyar kormány jelentős támogatást biztosít, és aktívan közreműködik a modern mezőgazdaság megteremtésében. Úgy véli, rendkívül előremutatóak azok a fejlesztések, melyek e mezőgazdaságot tartó alappillérek, az agrárprecíziós technológia, az agrárdigitalizáció és az agrárautomatizálás területén máris megvalósultak Magyarországon.

A szakmai beszélgetés során Varga Péter, a Digitális Agrár Stratégia divízióvezetője A digitális agrárium lehetőségei, Szombathy Zoltán elemző a Közigazgatási és Nemzeti Igazgatóságtól Méhészetben alkalmazható mesterséges intelligencia megoldások, Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány elnöke Agrárdigitalizáció a képzés szemszögéből, Mucsi Zoltán mezőgazdasági termelő Egy épülő okosfarm alapvető működési elvei, Fröhlich Gábor, a szegedi Porta Novum Nonprofit Kft. marketingmenedzsere pedig Az IT-képzések hatása az agráriumra címmel tartott előadást.