2024. április 25., csütörtök

Fásítási akció a szeméttelep mellett

A városi szeméttelep előtti zöld területen fásítási akcióba kezdett a Városi Kertészet Közvállalat, 3000 szilfát ültetnek el.
Az erdők világnapja és a víz világnapja alkalmából a Vajdaság Vizei Közvállalat 3000 szilfacsemetét adományozott az újvidéki önkormányzatnak, amelyeket a városi szeméttelep előtti réten ültetnek el.
Miloš Vučević, Újvidék polgármestere szerint nagy szükség van a fásításra ezen a területen, mert a szemetet egyelőre nem tárolják megfelelőképpen, de hamarosan megépül majd a regionális szeméttelep, amely megoldást jelenthet majd erre a gondra.
– A fásítási akció során 2,5 hektáron ültetnek, ennek köszönhetően egyfajta „zöld gátat”, és szélvédelmi övezetet alakítunk ki ezen a részen, ez sokat jelent majd Nemanovci település polgárainak. Az Európai Unióval és az Európai Integrációs Minisztériummal együttműködve gyorsított ütemben készül a szükséges dokumentáció a regionális szeméttelep megépítéséhez. Az új regionális szeméttelep nem lesz a lakott település közvetlen közelében, és időközben úgy döntöttünk, hogy kisebbre építjük a tervezettnél, mert így több hely marad a fásításra. Olyan technológiát használunk, amely meggátolja a káros gázok kibocsátását, nem szivárog majd kellemetlen szag a hulladékból. Több kiváló környezetvédelmi projektet valósítunk meg a következő időszakban, ide tartozik a Begečka jama környezetvédelmi rezervátum új koncepciója, és a Sodros rendezése is – mondta a polgármestere.

A fásítási akciót a Városi Kertészet végzi a városi környezetvédelmi hivatallal és a polgármesteri zöldítési hivatallal karöltve. – A most elültetett facsemeték évtizedekig élnek majd, gondolnunk kell a jövőnkre. Meg kell értenünk, hogy a környezetvédelem nagy felelősséggel jár. A klímaváltozás nagy hatással van az emberek életére és a természetre, a városokban nagy veszélyben vannak a zöld területek. Ezért, folyamatos zöldítési akciókra és új öntözőrendszerekre van szükség – mondta Saša Orlović, a Zöldítési Tanács elnöke.
Srđan Kružević, a Vajdaság Vizei igazgatója emlékeztetett arra, hogy először történt meg az, hogy a közvállalat nem értékesíti a fennmaradt facsemetéket, hanem az önkormányzatoknak adományozza. – A kapacitásunk 120.000 hektár, de számunkra elegendő a 80.000 hektárnyi facsemete is. Az idén főként az árterületeken végezünk fásítást, de tervben van az is, hogy díszcserjéket neveljünk. 15.000 facsemetét adományozunk Apatinnak, Mitrovicának, Nagybecskereknek és más településeknek is – magyarázta Kružević.
hgy
A városi szeméttelep előtti réten 3000 facsemetét ültetnek el a Városi Kertészet dolgozói