2024. március 29., péntek

Az AstraZeneca-védőoltás szabadon felvehető a Vásáron

Az újvidékiek, de mások számára, beleszámítva a külföldi állampolgárokat is, lehetőségük nyílik előzetes jelentkezés nélkül az Újvidéki Vásáron felvenni a koronavírus elleni AstraZeneca-védőoltást – írja a 021.rs hírportál.

A brit-svéd gyógyszergyártó cég védőoltását minden érdeklődő felveheti, ameddig csak a készletek tartanak. Ezzel a fajta vakcinával való oltás mindenki számára szabadon felvehető, még a külföldi állampolgároknak is az ország összes immunizációs pontján. Egyes sajtóértesülések szerint a védőoltást azért osztják szabadon, mivel a használatának határideje március 29.

Nenad Vukas, az Újvidéki Egészségház főtechnikusa elmondta, hogy a mai napon és a hétvégén az AstraZeneca-védőoltást előzetes bejelentkezés nélkül lehet felvenni, akik pedig már jeletkeztek, azok a Szputnyik V-vakcina első dózisát vehetik fel.

– A megszokott rend szerint dolgozunk a hétvégén is. A mai nap folyamán kellene megszervezni a Szputnyik V-védőoltás első adagjával való oltást, de a vakcina még nem érkezett meg Belgrádból, ezért ezt szombatra és vasárnapra halasztjuk. Emellett folytatjuk a minden más védőoltás második dózisával való oltást is. A munkatársaink a hétvége folyamán befelyezik a mozgáskorlátozott személyek látogatását is – magyarázta Vukas.

Hozzátette, hogy az egyetemistákat is hívják a Vásár épületébe, hogy felvegyék az AstraZenece-védőoltást, mivel az oltásukat már nem az Egyetemisták védelmének Intézetében végzik.

Kiemelte, hogy a városban idáig több mint 140 ezer polgárt oltottak be, míg az összes oltóponton a revakcináltak száma meghaladja a 60 ezer személyt.