2024. április 23., kedd

Gyerekfotók a világhálón

Úgy is posztolhatunk a gyermekről, hogy szem előtt tartjuk a méltóságát

Az internet és különösen a közösségi média elterjedésével új dilemmák ütötték fel a fejüket az életünk számos területén, és ez alól a gyermeknevelés sem kivétel. Sokszor nehéz eldönteni, hogy milyen információkat osszunk meg az ismerőseinkkel a gyerekeinkről, vagy, hogy milyen képeket tegyünk róluk közzé, és mi az, ami csak a családra tartozik.

Magyarországon a Magyar Telekom és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány indított kampányt a közelmúltban annak érdekében, hogy a közösségi média felelős használatára buzdítsa a szülőket, és elejét vegye a gyerekekről készült fényképek korlátlan posztolásának. A kampány részeként az érdeklődő szülők a www.tudatosdigitalis.hu oldalon található kérdőív kitöltése után azt is megtudhatják, mennyire tudatosak az online térben, miközben közelebbről megismerkedhetnek azzal is, hogy az egyes internetes tevékenységek milyen veszélyeket rejtenek magukban.

A saját gyermekét minden szülő a legszebbnek, a legokosabbnak, a legaranyosabbnak látja, és érthető a vágy, hogy elbüszkélkedjen velük a nagyvilágnak. Mégis érdemes visszafogni magunkat, és kétszer is átgondolni, hogy biztosan megosszuk-e a pelenkázás közben készült fotót azokkal a Facebook-barátainkkal is, akikkel talán még egyszer sem találkoztunk személyesen. Ennek egyik oka, hogy a gyermekeket óvnunk kell a rájuk leselkedő veszélyektől, például attól, hogy illetéktelenek kezébe kerüljenek a becses családi fotók. De nem szabad elfelejteni azt sem, hogy egy iskolás gyermek kellemetlenül érezheti magát, ha az osztálytársai a közösségi média különböző felületein bóklászva olyan babakori fényképeket találnak róla, amelyek a szülő számára aranyosnak tűnnek ugyan, ám a gyermeket a gúnyolódás céltáblájává is tehetik a kortársközösségben. Ugyanakkor egy-egy családi nyaralásról készült kép, az iskolába induló gyermek portréja vagy a végre-valahára békésen együtt játszó testvéreket megörökítő fotó nem feltétlenül jelent bármilyen veszélyt a gyermekre nézve, különösen akkor, ha az adatvédelmi beállításokra is odafigyelünk.

Gruik Zsófia, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola pedagógus szakmunkatársa szerint is aktuális szülői dilemma, hogy milyen mértékben helyezzünk ki fotókat gyermekeinkről a világhálóra. Mint azt lapunknak elmondta, komplex, utánkövetéses vizsgálatok eredményei ezen a területen még nem elérhetőek, így szinte vaktában tapogatózunk azzal kapcsolatban, hogy oszthatunk-e meg, és ha igen, milyen jellegű fényképeket, videófelvételeket, történeteket a gyermekeinkről.

– Mint minden más napi tevékenységünk, a világháló használata is hordoz magában veszélyeket, különösen, ha fiatalkorúakról van szó. Ugyan sokan a zéró toleranciát hirdetik ezzel kapcsolatban, és azt a döntést hozzák, hogy nem posztolnak, helyeznek el fotókat gyermekeikről, esetleg az arcukat nem látjuk egyetlen bejegyzésben sem, sokan vannak ugyanakkor azok is, akik a család szeme fényének minden lépését ország-világ elé tárják. Azokról a szülőkről nem is beszélve, akik a gyerekeik szociális médiafelületeken való megmutatkozása bevételforrást jelent – mondta

a szakember, hangsúlyozva, hogy a kulcs a megfontoltság és a példamutatás, a kérdés pedig az, milyen hatással van a szociális médiában való megjelenés a gyermekek testi-lelki egészségére, kiegyensúlyozott fejlődésére.

– Mindez a gyermek kihasználásának, kizsákmányolásának és bántalmazásának is lehet terepe, és a visszaélések miatt nem árt az óvatosság, azonban tekintetbe véve, hogy – úgy tűnik – a különféle internetes felületek huzamos ideig az életünk részei maradnak, inkább arra érdemes a hangsúlyt fektetni, hogy hogyan tanítsuk meg a gyermekeknek okosan használni ezeket a felületeket. A példát tőlünk látják, mi hívjuk fel a figyelmüket a különféle veszélylehetőségekre. Mint ahogy a biztonságos közlekedés szabályait is elmagyarázzuk, arról is kell velük beszélnünk, milyen veszélyeket rejt a közösségi háló használata. Mindig tartsuk szem előtt az emberi méltóságot, különösen, ha gyermekekről van szó, felnőttként nekünk kell odafigyelnünk arra, hogy gyermekünket később se érhesse kellemetlenség a mi mostani tevékenységünk miatt. Ne felejtsük el, hogy ami egyszer a világhálóra kikerül, az ott is marad! – hívta fel a figyelmet a pedagógus a szülő felelősségére. Hozzátette azonban, hogy nem elég csak és kizárólag a visszaélésekre gondolni. Mint mondta, jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy a gyerek énképére milyen hatással van, ha az életének minden pillanata a nyilvánosság előtt zajlik, ezért – ahogyan fogalmazott – mindenképpen legyünk elővigyázatosak és körültekintőek a közösségi média használatakor.