2024. április 20., szombat

Jelentkezés és felkészülés az online térben

A tehetséggondozó gimnáziumok és a művészeti középiskolák várják a diákok jelentkezését a májusi felvételi vizsgákra

Korábban beszámoltunk róla, hogy a szerbiai nyolcadikosok, akik a gimnáziumok speciális tagozataira vagy művészeti középiskolákba szeretnének iratkozni, április 12-e és 15-e között elektronikus úton jelentkezhetnek a Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs) portálon. A vajdasági magyar nyolcadikosok két tehetséggondozó gimnáziumban és két művészeti középiskolában tudnak az anyanyelvükön továbbtanulni. Ezek a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a Szabadkai Zeneiskola, illetve az újvidéki Bogdan Šuput Iparművészeti Iskola. Ezekben az oktatási intézményekben május 7-e és 16-a között fogják megtartani a felvételi vizsgákat. A szülőknek arra is lehetőségük lesz, hogy online megtekintsék a felvételi vizsga eredményét. Csikós Pajor Gizella, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatónője lapunknak nyilatkozva elmondta, az intézmény mindhárom szakára, vagyis a matematika, az informatika és a képzőművészeti tagozatokra várják az érdeklődő nyolcadikosok jelentkezését.

Az oktatásügyi minisztérium nemrég küldte el iskolánknak az ezzel kapcsolatos útmutatót. Két módon lehet jelentkezni a művészeti középiskolákba és a tehetséggondozó gimnáziumba. Április 12-e és 15-e között a Moja srednja škola weboldalon tudjanak jelentkezni. Ha valaki bármilyen okból kifolyólag nem tudna elektronikus úton jelentkezni, az papírformában, személyesen az iskolában is meg tudja tenni azt április 15-én és 16-án. Az idén a minisztérium a május 7-e és 16-a közötti időszakot jelölte ki a felvételi vizsgák lebonyolítására. A tehetséggondozó gimnáziumok és a művészeti középiskolák tehát ebben az évben a megszokottnál korábban tudják tartani a felvételi vizsgákat. Jóval előbb lesz, mint a június végére tervezett kisérettségi. Ez olyan szempontból jobb a diákoknak, hogy korán tisztában lesznek azzal, hogy sikerült-e a felvételi vizsgájuk az adott intézménybe, vagy sem. A felvételi után a záróvizsgára tudnak majd koncentrálni – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Azt, hogy melyik tanuló mely középiskolai szakon folytathatja majd a tanulmányait, vagyis a végleges eredményeket júliusban teszik közzé, amikor a felvételi vizsga és a kisérettségi eredménye, továbbá a diákok általános iskolából hozott pontjai is ismertté válnak. Ezek összeadásával alakul ki a végleges rangsor.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban február 13-a óta tartanak felvételi-felkészítő órákat. A járványhelyzet miatt áttértek az online felkészítőkre. Az órákra hétvégéken kerül sor. A felvételi vizsgák időpontjától függ, hogy meddig lesznek felkészítő órák az intézményben. Bővebb információ a http://www.bolyai-zenta.edu.rs/ honlapon és az iskola Facebook-oldalán.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban is online folynak a felkészítő órák. A bővebb tájékoztatásért kövessék az iskola Facebook- és Instagram-oldalát, továbbá a http://tg.edu.rs/ weboldalt.

Az újvidéki Bogdan Šuput Iparművészeti Iskolában a járványhelyzet miatt elhalasztották a szombati napokra tervezett, tantermi felkészítő órákat. Az érdeklődők a skolazadizajnbogdansuput.edu.rs honlapon, továbbá az intézmény Facebook-oldalán követhetik figyelemmel az erre vonatkozó információkat.

A Szabadkai Zeneiskolában is lesznek felkészítők. Azoknak a diákoknak, akik magyar tannyelven szeretnék folytatni a tanulmányaikat, április 10-én és 24-én 9 és 12 óra között rendezik meg a felkészítőket. Erről a https://muzickasu.edu.rs/ honlapon, illetve az iskola Facebook- és Instagram-oldalán tudnak tájékozódni.