2021. augusztus 5., csütörtök

Kon: Most nem kellene engedni az intézkedésekből

A hazai járványügyi adatok még mindig komolyak, de látható, hogy kevesebb új esetet regisztrálnak -  mondta el – Predrag Kon járványügyi szakember, a köztársasági válságstáb tagja az RTS műsorában.

Kon szerint a jelenlegi intézkedések a jövő héten éreztetik hatásukat, amely a járványgörbén is kimutatható lesz, de valószínűsíti, hogy a halálesetek száma növekedni fog, hiszen azok 2-3 héttel később következnek be.

Elmondta, hogy a jelenlegi intézkedésekből nem kellene engedni, tárgyalni ugyan lehet, de a realitás szintjén kell maradni, ugyanis az emberéletek a legfontosabbak.

A kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy Ana Brnabić kormányfő szerint hamarosan engedhetnünk az intézkedésekből, úgy vélekedett, még nem tudni, mikor lenne ez valószerű.

A vakcináció kapcsán a válságstáb tagja hozzáfűzte, hogy az érintkezés megakadályozására irányuló intézkedésekkel párhuzamosan fel kellene gyorsítani az immunizálást is.

Hangsúlyozta, hogy az országban 600 ezren vannak olyanok, akiknek a második dózis felvétele után már két hét is eltelt, ők már teljesen védettek.

Kon szerint az immunizáció hatása biztosan érzékelhető  lesz, már csak az a kérdés vetül fel, hogy ki akar továbbra is fertőzni, és ki akar védett lenni.

Lesújtóan nyilatkozott azokról, akik ellenzik a vakcinációt, mert meg vannak győződve arról, hogy a meglátásaik megrendíthetetlenek.