2024. április 20., szombat

Megkapták a koronavírus elleni gyógyszert az első páciensek

Megkapták az első páciensek az új, koronavírus elleni gyógyszert a Vajdasági Klinikai Központban. A Bamlanivimab segítségével elérhetik, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező páciensek állapota ne forduljon át súlyosabba – mondta el Stokić Edit, a Központ igazgatója.

Stokić kiemelte, hogy ezzel a gyógyszerrel csökkenthetik a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek számát. Hozzátette, hogy ezt a fajta terápiát a 65 évnél idősebb polgárok kaphatják meg, vagy az olyan 55 évnél idősebbek, akik krónikus betegségekben szenvednek, mint pl. a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás vagy krónikus tüdőbetegség.

Az igazgató elmagyarázta, hogy ezt az orvosságot orvosi tanács döntése után adják a fertőzött betegeknek egyszeri infúzió formájában, amely után hazatérhet otthonába és ott lábadozhat.

Szerbiába 5800 adag érkezett az amerikai gyártmányú gyógyszerből.

Bojan Trkulja, az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetségének képviselője az N1-nek nyilatkozva elmondta, hogy ez az első ilyen fejlesztésű orvosság a koronavírussal szemben, és elmagyarázta, hogy ezzel szeretnék megakadályozni, hogy a betegségnél komolyabb kórkép alakuljon kis. Trkulja úgy véli, hogy még az idén és a következő évben további koronavírus elleni orvosságok jelennek meg.