2024. április 19., péntek

Đerlek: A védőoltás nem okoz sterilitást!

Az egészségügyi minisztérium államtitkára, Mirsad Đerlek kijelentette, hogy a koronavírus elleni védőoltás nem vezet sterilitáshoz, ugyanis több egyetemistának ilyen félelmei vannak – írja az N1 hírportál.

A Prva televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a védőoltás segít és véd, ezért kérte a nézőket, hogy vegyék fel az oltást.

– A koronavírus egyfajta vírus utáni szindrómát okoz. Ez a betegség megtámadja az egész szervezetet, többek között a szivet, a tüdőt és a reproduktív szerveket is – mondta Đerlek, majd hozzátette, hogy a fertőzés a spermák lelassulásához vezethet, viszont a reproduktív szervek és az ondóképződés újjáéled.

Elmondta, hogy megérti a hallgatókat, akik tartanak attól, hogy a védőoltás sterilitást fog okozni, de kihangsúlyozta, hogy a vakcina védelmet nyújt a megbetegedéstől és így valamit meg is akadályoz.

– Kérem az ilyen hallgatókat, hogy változtassák meg véleményüket és hallgassanak a professzoraikra – hangsúlyozta ki Đerlek.

Kiemelte, hogy az immunizáció a tervek szerint halad, de előfordulhatnak halasztások, amennyiben abban a pillanatban nem áll rendelkezésre az a védőoltás, amelyet a polgár kiválasztott.

– Haladunk, ahogy a kezdetekben is elképzeltük, a kockázatos csoportok élveznek elsőbbséget – mondta Đerlek, majd hozzátette, hogy a brit mutáció megmutatta, milyen „brutális“ is tud lenni.