2024. április 25., csütörtök

Horvátországban biztonságban

Horvátország kész megnyitni határát a turisták előtt, amennyiben 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek, az EU országai által elfogadott antigéntesztet tudnak felmutatni, esetleg bizonylatot, hogy az elmúlt 3 hónapban átestek a vírusfertőzésen, de beléphet az is, aki rendelkezik olyan bizonylattal, mely szerint legalább két héttel az utazás előtt megtörtént a koronavírus elleni védőoltás második adagjának felvétele – közölte a horvát illetékes tárca.

A szabályok a nyári szezonban is hatályosak lesznek, tudatja a Turisztikai és Sportminisztérium. A közlemény felhívja a helyi idegenforgalmi létesítmények alkalmazottait, hogy minél előbb vegyék fel a védőoltást annak érdekében, hogy az érkezők biztonságosabb közegben érezhessék magukat.

A felmérés szerint az ágazat dolgozóinak 70%-a szeretné felvenni az oltás valamelyik változatát. A minisztérium jelenleg azon dolgozik, hogy mobil oltócsapatokat biztosítsanak a turisták számára, hogy bármikor és bárhol felvehessék az immunanyagot.

Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter, valamint Kristijan Staničić, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója a közelmúltban mutatta be a Safe stay in Croatia projektet, melynek része egy nemzeti biztonsági tanúsítvány is. A projekt internetes platformján megtudható, hogy mintegy 6500 magánszálláshely kérte a biztonsági tanúsítvány megjelölését. Az internetes platform részletes leírást ad arról milyen feltételek mellett kaphatja meg egy szálláshely a tanúsítványt, továbbá segít pozicionálni a biztonságos szálláshelyeket.

A címke, vagy elismervény megszerzéséhez a turisztikai szálláshelyeknek meg kell felelniük az alapkövetelményeknek, valamint biztosítaniuk kell a vendégeiknek védőkesztyűket és maszkokat, valamint fertőtlenítőszereket, mindezt egy szettben. 

Az illetékesek hozzáfűzték még, hogy előre be nem jelentett ellenőrzéseket is végeznek majd a szálláshelyeken, ezzel is felügyelve az óvintézkedések és egyéb szabályok betartásának mértékét.