2024. április 25., csütörtök
OLVASSA LAPUNK NYOMTATOTT KIADÁSÁT!

Ötven magyar vállalat érkezik Szerbiába

Pásztor István: A nagypolitika által megteremtett keret újabb tartalommal töltődik meg

Az elmúlt időszakban Magyarország folyamatosan növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját. Az elmúlt 10 évben ez a kétszeresére nőtt, értéke meghaladta az évi 2,5 milliárd eurót, és másfélszeresére nőtt a nyugat-balkáni térségben végrehajtott magyar beruházások értéke, elérve az 1,5 milliárd eurót. Így a térség a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontjává vált.

A közelmúltban a magyar kormány két pályázatot hirdetett meg a magyar cégek nyugat-balkáni megjelenésének támogatására. Szerbiába ötven magyar cég jelezte érkezését. Egyebek között Szabadkán a KÉSZ Holding Zrt. építőipari céget telepít, gyártó és mérnöki munkát terveznek itt, a Sat-trakt sörfőzdét nyit Szabadkán, a Kristály Tervező, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Zentán épít telephelyet, víz- és szennyvíztisztító rendszereket terveznek és telepítenek majd, Šiden a bejelentések szerint az UBM Trade Zrt. a Balkán legmodernebb, leghatékonyabb takarmánykeverőjét hozza létre, de lesz gyógyszergyár, hulladékkezelő és szálloda is épül... A magyar cégek tömeges érkezéséről Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével beszélgettünk.

OLVASSA LAPUNK NYOMTATOTT KIADÁSÁT!

– Mivel magyarázható, hogy Magyarország Kormánya ilyen mértékben támogatja a nyugat-balkáni terjeszkedést, mivel magyarázható a vállalkozók nagy számú érdeklődése a térség iránt?
– Milyen gazdasági környezetbe érkeznek ezek a vállalkozások?
– Mennyi közülük a vajdasági székhelyű beruházás?

Többek között ezekre a kérdésekre válaszol lapunk hasábjain Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Cikkünk teljes szövege honlapunkon ITT érhető el.