2024. április 26., péntek

Kulturális, oktatási és tájékoztatási pályázatokról döntött az MNT

A testület a huszonegyedik ülésén minden napirendi pont elfogadásakor határozatképes volt

A Magyar Nemzeti Tanács a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt – alapszabályával összhangban – huszonegyedik ülését elektronikus szavazás útján bonyolította le. A 35 tanácstag közül az online szavazáson 35 tanácstag vett részt, és 53 napirendi pontról hozott döntést. A testület minden napirendi pont elfogadásakor határozatképes volt, 5 napirendi pontot egyhangúlag, 48-at pedig minősített szavazattöbbséggel fogadott el. 

Az előző ülés jegyzőkönyvi kivonatának elfogadása után a tanács elfogadta a testület 2020. évi költségvetéséről szóló független könyvvizsgálói jelentést és a Pannónia Alapítvány általa javasolt igazgatóbizottsági tagjainak javaslatát. Az MNT jóváhagyta napilapunk, azaz a Magyar Szó valamint a Hét Nap 2020. évi munka- és pénzügyi jelentését. A társalapításban tevékenykedő kulturális intézmények közül tizenkettőnek a jelentését fogadta el: a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár, az adai Szarvas Gábor Könyvtár, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, a Kishegyesi Könyvtár, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Zentai Történelmi Levéltár és a Topolya Község Múzeuma tavalyi munkájával és pénzügyvitelével kapcsolatos dokumentumokat.

A testület továbbá jóváhagyta a VB döntéseit, amelyeket a bajsai Testvériség–egység Általános Iskola igazgatóválasztási, továbbá a zombori Vera Gucunja és az antalfalvi Kolibri iskoláskor előtti intézmények, az óbecsei Sever Đurkić Általános Iskola, a Törökkanizsai Alapfokú Zeneiskola, a Szabadkai Politechnikai Iskola, a törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola, valamint a Zombori Középiskolai Diákotthon igazgatóbizottsági, illetve iskolaszéki tagcseréjének eljárása kapcsán hozott. Ennek értelmében a bajsai általános iskola igazgatónője továbbra is Szilágyi Eleonóra lesz.

Az MNT továbbá támogatja a VB döntését, miszerint az Újvidéki Egyetem rektorválasztásában dr. Sanja Podunavac-Kuzmanović, az ÚE Technológiai Karának rendes tanárának rektorrá kinevezését támogatta, de elfogadásra került a szabadkai székhelyű ÚE Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának Tanácsába javasolt tagok véleményezése is.

A Magyar Nemzeti Tanács jóváhagyta a Végrehajtó Bizottságnak a nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Iskola át- és pótképzésre, valamint az újvidéki Április 7-e Egészségügyi Középiskola átképzésre vonatkozó beiratkozási tervének
véleményezését, továbbá három tankönyv előzetes jóváhagyását is.

Az igazgató- és/vagy felügyelőbizottsági tagcserékkel kapcsolatban a tanács jóváhagyta a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet, az Óbecsei Népkönyvtár, az Óbecsei Városi Múzeum, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár és a Szabadkai Városi Könyvtár változtatásait.

Az MNT végül jóváhagyta a VB azon döntéseit is, amelyeket a testület a Kishegyes községi és az Újvidék városi kulturális pályázatok, illetve a Nagybecskereki és Szabadka városi, valamint a Magyarcsernye, Antalfalva, Óbecse, Kúla, Palánka, Begaszentgyörgy és Törökbecse községi tájékoztatási pályázatok kapcsán hozott.