2024. március 29., péntek

Pszichológiai segítségnyújtás a mentális betegségekben szenvedő fiataloknak

Újvidéken pszichológiai támogatást nyújtanak a pszichiátriai gondokkal küzdő fiataloknak és szüleiknek, a Mental Hab tagjainak köszönhetően.

„A Mentális Tömörülés lényege, hogy esélyt adjon a pszichiátriai kezelésben részesülő fiataloknak, hogy méltóságteljesen és egyenlően, előítéletek nélkül élhessék életüket, ami a társadalomban számukra gyakran problémát jelent” – magyarázta Milica Lazić pszichológus.

A szakember szerint a gyógyulási folyamat elindításához munka szükséges, úgy az egyénekkel, mint a családjukkal. Szerinte ha olyan fiatalokkal és családdokkal működnek együtt, akik már átestek a gyermek kórházi ápolásán, azok nagyobb eséllyel érhetik el a mentális állapot javulását. Ezért is ajánlják, hogy az érdekeltek ne várjanak tovább az állami támogatásra, hanem tegyenek már most valamit az ügy érdekében.

„Különböző képzéseket tervez szervezünk a mentális problémákkal rendelkező személyeknek, különféle kulturális és művészeti tevékenységeket is biztosítunk nekik, ezért is helyezkedünk el a KC Labban, ahol a társadalmi integráció folyamata zajlik majd” – részletezte Lazić.

A tervek szerint az első szülői támogató csoport jövő szerdán indul majd.