2024. március 29., péntek

Továbbra is nő a koronavírus-fertőzöttek száma Szabadkán

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet csütörtöki jelentése szerint az észak-bácskai körzetben egy nap alatt 94 személy koronavírus-tesztje lett pozitív. A legtöbb új fertőzöttet, nyolcvanat, Szabadka Város területén regisztrálták. Dr. Nebojša Bohucki, az intézmény epidemiológusa a subotica.com hírportálnak adott szerdai nyilatkozatában elmondta, hogy Szabadkán 1271 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván. A szakember elmondása szerint az utóbbi időben a januári, illetve februári esetszámokhoz képest megháromszorozódott a napi új regisztrált fertőzöttek száma. Szabadkán egyre nagyobb arányban van jelen a koronavírus brit változata, aminek következtében egyre több fiatalnál jelentkeznek súlyosabb tünetek.

Az egészségház Covid-rendelőjében csütörtökön is sokan várakoztak a kivizsgálásokra (Fotó: Gergely Árpád)

Az egészségház Covid-rendelőjében csütörtökön is sokan várakoztak a kivizsgálásokra (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Elizabeta Vrana, a Szabadkai Egészségház Covid-rendelőjének koordinátora lapunknak adott nyilatkozatában kifejtette, az elmúlt körülbelül egy hónapban napról napra növekszik azoknak a száma, akik jelentkeznek a rendelőben.

– A vizsgálatok számával párhuzamosan a pozitív esetek száma is növekszik. Hétfőn 293 vizsgálatot végeztünk el, és csaknem száz személy tesztje lett pozitív. Általában hétfőn jelentkeznek a legtöbben, de ezúttal a hét többi napján is magas esetszámot jegyeztünk fel – mondta a pulmológus.

A Szabadkai Közkórház csütörtöki jelentése szerint az intézmény koronavírusos légúti megbetegedésekkel foglalkozó rendelőjében 24 óra alatt 70 vizsgálatot végeztek el, és 25 pácienst utaltak kórházi kezelésre.

A kórház Covid-rendelőjében 140 betegről viselnek gondot. Az intenzív osztály koronavírusos megbetegedetteknek fenntartott részlegében 13 páciens gépi lélegeztetésre szorul.