2024. április 18., csütörtök

Transzparens, de nem eléggé

Óbecsén is késik a helyi korrupcióellenes akcióterv megvalósítása

Óbecse képviselő-testülete 2019 nyarán fogadta el a 2022-ig érvényes helyi korrupcióellenes akciótervet – ez a dokumentum a korrupció megjelenését, a közforrásokkal való szabálytalanságokat és visszaéléseket hivatott megelőzni.

Az akcióterv elfogadása után 2019-ben megalakult egy az akcióterv végrehajtását ellenőrizni hivatott munkacsoport is, amely a múlt év végére elkészítette az első, 2019-es évre vonatkozó jelentését is. Goran Strajnić, a munkacsoport elnöke elmondta: a járvány az önkormányzat korrupcióellenes intézkedéseinek a kidolgozására, és a munkacsoport munkájának az ütemére is kihatott.

– Érdekkonfliktus állhat fenn minden olyan esetben, amikor a kötelezettség és a köztisztviselő érdeke, azaz a közérdek és a magánérdek ütközik egymással. A községi képviselő-testület sajnos nem hozta meg határidőre a köztisztviselők, valamint a hozzátartozóik magánérdekre vonatkozó jelentési kötezettségét, ez a határozat várhatóan csak két év késéssel, azaz az idei év első felében készül el. Ez az egyik olyan 2019-es feladat, ami nem teljesült a kitűzött határidőre. Ha a dokumentumot elfogadják, a határozatot közzé kell majd tenni a község hivatalos honlapján azoknak a tisztségviselőknek a listájával együtt, akik jelentést tettek magánérdekről, ha ilyen fennáll.

Egyik javaslatunk szerint kötelezővé kellene tenni a közvállalatok munkájáról szóló közvitát is, és nyilvánosságra kellene hozni a közvállalatok, valamint a községi alapítású intézmények és szervezetek teljesítményéről szóló eredményeket is – jelentette ki Goran Strajnić.

A munkacsoport jelentése szerint a helyi korrpucióellenes akcióterv alkalmazásának első évében nem történt előrelépés a községi felügyelőségi szolgálat munkájának átláthatósága terén sem, mert nem került elfogadásra az ezt szabályozó dokumentum.

A helyi korrupcióellenes tervek kidolgozása és alkalmazása az Európai Uniós csatlakozási tárgyalások 23. fejezéhez tartozó kötelezettségek közé tartozik. A Transparentost Srbija kutatása szerint bár a szerbiai városok és községek működésének az átláthatósága 2020-ban jobb volt, mint 2019-ben, az átláthatósági mutató átlaga továbbra is alacsony. A tavalyi adatok szerint az országban Óbecse, Novi Pazar és Zombor volt a legtranszarensebb önkormányzat.