2024. március 29., péntek

Jubileumra készülődve

Új székek a tordai Művelődési Otthonban, kiállítóhely készül a helyi értékek bemutatására

Ha nem lenne járványhelyzet, akkor a napokban zárulnának a Tordai Művelődési Napok. A kényszerszünetet a bánáti faluban most a felújítási munkálatok elvégzésére használják ki. Új székeket kap a Művelődési Otthon, illteve munkálatok folynak az Ifjúsági Otthonban is. Rendezik a falu központját is, hiszen az idén ünnepelik az újratelepítésének 245. évfordulóját.

Tordát 1776-ban telepítették újra, és a falubeliek szeretnék méltóképpen megünnepelni a jeles esemény évfordulóját. A jelenlegi helyzetben persze nem tudni, hogy erre milyen formában kerülhet sor. Ennek ellenére felújítási munkálatokba fogtak, hogy hangulatosabbá tegyék a május közepén esedékes falunapot és templombúcsút. Felújítják az 1983-ben épült Művelődési Otthon nagytermét is.

– Nagy szükség volt arra, hogy a színházteremben levő 210 széket is felújítsuk. A Magyar Nemzeti Tanácsnak, a magyar kormány támogatásának köszönhetően, az idén egymillió háromszázezer dinárt kaptunk és ennek köszönhetően folyamatban vannak a munkálatok – mondta Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke.

Ez a munka remélhetőleg befejeződik a falunapra. Ha nem is lesz ünneplési lehetőség, de legalább jelképesen át tudják adni. Közben munkálatok folynak az Ifjúsági Otthon épületén is, melynek a tetőzetét már lecserélték.

– A Hungaricum elnevezésű pályázatunk által szeretnénk az értékeinket bemutatni is. Ennek a helyszínéül a tordai Ifjúsági Otthont szemeltük ki, ahol kisebb felújításokat végezünk az idén, amennyit a keretünk enged. Itt szeretnénk kialakítani egy bemutatótermet, ahol az értékekről fényképeket és írásokat tudunk közzétenni – hallottuk Kiss Kornéliától, a Torontáltorda Fejlesztési Alapítvány tagjától.

A helyi értékek bemutatása mellett a felújított épületet más célra is szeretnék használni. Ott helyet kaphatnának azok a civil szervezetek, melyeknek még nincsen saját helyiségük.

– Pályáztunk újabb eszközökre, hogy teljes egészében felújítsuk ezt a termet. Többcélú lehetne, és itt tartanánk állandó kiállítást a helyi értékeknek bemutatására. De tervben van az Ifjúsági Otthon teljes felújítása is. Itt lenne a civil központ, és tervezzük a nyári színpad megépítését is – hangsúlyozta Dobai János.

A helyi közösség saját eszközeiből is tervez, kisebb munkálatokat. A központban már facsemetéket, cserjéket ültettek, felújítják a padokat és a Művelődési Otthon előtt, valamint a templomkertben a kopjafákat.