2024. április 16., kedd

Főhajtás a sport nagyjai előtt

Božidar Maljković, a Szerbiai Olimpiai Bizottság elnöke Nagybecskereken

Nagybecskerek megérdemli az Európa Sportvárosa 2021 címet, elsősorban sportolói sikeriért, illetve a kiváló sportolási feltételek biztosításáért – hangzott el Božidar Maljković, a Szerbiai Olimpiai Bizottság elnökének Nagybecskereken tett látogatásakor.

A tisztségviselő tegnap munkatársaival a nagybecskereki városházán Simo Salapura polgármesterrel tárgyalt. Ellátogattak a Városi Népmúzeumba, ahol megtekintették a város sporttörténetét bemutató osztályt. A múzeumnak ezen részlege hamarosan nagyobb helyet kap, hiszen hihetetlenül gazdag – több mint 5300 kiállítási tárgyat számláló – anyaggal rendelkezik.

A vendégek ellátogattak a Partizan küzdősportok otthonába is, ahol az országos birkózóválogatott felkészülése zajlik, illetve megtekintették a labdarúgó-stadion feljújítását.

A Szerbiai Olimpiai Bizottság elnöke a Nagybecskereki Nagyok sétányán, a Karađorđe-parkban munkatársaival megkoszorúzta dr. Kemény Ferencnek, az újkori olimpiák egyik szervezőjének az emlékművét, majd elhelyezték a kegyelet virágait Lóci Vilmos, több mint százszoros országos válogatott kosárlabdázónak az emlékművénél.

Simo Salapura elmondta, hogy Nagybecskerek az Európa Sportvárosa címet a 47 olimpiai résztvevőjének és sportolóik 23 olimpiai érmének köszönheti. De annak is, hogy folyamatosan fejlesztik a sportlétesítményeket a városban, kiváló feltételeket biztosítva így az olimpiára készülő sportolóknak.

Božidar Maljković hangsúlyozta, hogy Nagybecskerek megérdemel minden támogatást a sportlétesítményenek felújítására. Lóci Vilmosról szólva, nemcsak a sportban elért eredményeit méltatta, hanem emberi erényeit is kiemelte. Szerinte a mai fiatal sportolókat vitézségre kell nevelni, ami most nagyon hiányzik. A tokiói olimpiával kapcsolatban elmondta, hogy reményei szerint csaknem kilencven sportolónk vesz részt rajta. Az összes résztvevő száma 10.500 lesz és a járványhelyzet nagy kockázatot jelent. Mert, ha csak a résztvevők 10 százaléka – bármilyen okból – nem veszi fel a védőoltást, akkor abból nagy baj lehet.