2024. március 28., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Jógyakorlat

A jógyakorlat vagy bevált gyakorlat eredetileg a vállalati menedzsment és minőség-biztosítás területén olyan, rutinszerűen végzett tevékenység, amely széleskörű tapasztalatokon alapul, és több szervezetben is sikeresnek bizonyult.

Más területeken is alkalmazzák a jógyakorlat elvét, többek között a közoktatásban. A közoktatás fejlesztésére vonatkozóan olyan innovatív folyamatnak, módszernek, cselekvésnek és eszközhasználatnak az együtteséről van szó, amely az intézményi működésben kifejezésre jut. Lehet köztük olyan jógyakorlat is, amelyet több éve sikeresen és hatékonyan alkalmaznak, kipróbáltak, úgyhogy eredményesen lehet adaptálni, fenntartani, fejleszteni. Az átvett innováció a felhasználók által is elismert szolgáltatásként képes működni a továbbiakban.

A tanügyi jógyakorlat adott szakmai mércéknek megfelelő olyan innováció, pedagógiai gyakorlat, amely az intézmény fejlesztőmunkáját pozitívan befolyásolja. Ez összhangban szokott lenni az adott közösségi kultúra jellegzetességeivel. Például Japánban a diákok maguk takarítják az iskolát, reggel összegyűjtik az elszáradt faleveleket, meglocsolják a virágokat stb. A tantermekben használt teniszlabdát tesznek a széklábakra, hogy védjék a padlót és csökkentsék a zajt.

A jogalkotás terén is kifejezésre juthat a jógyakorlat. Ilyen a Magyarországon 2011-ben bevezetett népegészségügyi termékadó. Ennek hosszú távú célja az egészséges táplálkozás előmozdítása és az egészségügyi szolgáltatások, népegészségügyi programok finanszírozásának javítása. A magyar szabályozás bekerült az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába. Több termékkategóriára terjed ki: előrecsomagolt, egészségügyi kockázatot hordozó, nagy cukor-, só- és koffeintartalmú termékek, amelyek nem számítanak alapvető élelmiszernek (mesterséges üdítőitalok, energiaitalok, cukrozott készítmények, sós snackek, ízesített sörök és egyéb alkoholos italok).

Vannak olyan tanácsadó cégek, amelyek a jógyakorlatok vagy bevált gyakorlatok területére szakosodtak, és az üzleti folyamatok dokumentálásának egységesítésére kész sablonokat kínálnak. A jógyakorlatot azonban néha nem lehet alkalmazni egy adott szervezetben, vagy nem felel meg a szervezet igényeinek. Ezért a jógyakorlatoknak a szervezetekben való alkalmazásához olyan stratégiát kell kidolgozni, amellyel egyensúlyba hozhatók a szervezet egyedi tulajdonságai a másokkal közös gyakorlatokkal.

Olykor az angol best practice kifejezés tükörfordításaként legjobb gyakorlatnak mondják a dolgot, de ez nem helytálló megállapítás, hiszen nincsen garancia arra, hogy az adott körben vagy időszakban bevált gyakorlatnál nincsen jobb gyakorlat.