2024. április 19., péntek

EU-csúcs a koronavírus-járvány elleni küzdelemről

Megkezdődött csütörtökön az Európai Unió tagországai vezetőinek kétnapos videókonferenciája – erről Barend Leyts, az Európai Tanács elnöke, Charles Michel szóvivője tájékoztatott a Twitteren.

A videóösszeköttetésen keresztül zajló csúcstalálkozó középpontjában a koronavírus-járvány elleni védekezés és az uniós oltási kampány állásának, illetve a közösség nemzetközi kapcsolataak, köztük az EU és Oroszország közötti viszonynak az áttekintés áll.

A tanácskozás során a tagállami vezetők mindenekelőtt áttekintik az oltóanyagokkal kapcsolatos problémákat és a járványhelyzetet, illetve folytatják a világjárvány okozta válság megoldását célzó válaszlépések koordinálását. Kitérnek az oltási igazolványok bevezetésének kérdésére is.

A tagországok állam-, illetve kormányfői megbeszélést folytatnak a transzatlanti kapcsolatokról Joe Biden, az Egyesült Államok elnökének részvételével. Biden csütörtök este videókapcsolaton keresztül csatlakozik a tanácskozáshoz.

A csúcsértekezlet napirendjén szerepel még az egységes uniós piac, az iparpolitika, a digitális átállás, a Földközi-tenger keleti medencéjében Törökország és Görögország, valamint Törökország és Ciprus között kialakult helyzet, az EU és Oroszország közötti kapcsolat, valamint az euró nemzetközi szerepének áttekintése.