2024. április 25., csütörtök

Szeptemberben kezdődhetnek az Újvidék–Szabadka vasútszakasz munkálatai

Aleksandar Vučić Zemunban tett mai látogatása során elmondta: ígéretet kapott a kínai befektetőtől, hogy szeptember végéig kész lesz a Belgrád és Ópázova közötti gyorsvasút, az év végéig pedig megindulhat a közlekedés is rajta.

Az államfő megtekintette a Zemunban épülő vasútállomást, amely része az Belgrádot Újvidékkel és Szabadkával összekötő gyorsvasút kiépítésének. Az elkészült síneken akár 200 kilométer óránkénti sebességgel is közlekedhet a vonat.

Ezek a munkálatok az első részei a Belgrádot Budapesttel összekötő vasútnak, amelynek helyenként négy vágánya lesz. Ez lesz az első ilyen vasút Szerbiában. Két vágányon a vonatok 200 km/h sebességgel, míg a másik kettőn 120 km/h sebességgel közlekedhetnek a teherforgalomban.

Az Ópazováig tartó szakasz összértéke 350,1 millió dollár.

Vučić elmondta, hogy az Úvidék–Szabadka közötti vasúti szakasz munkálatai szeptemberben kezdődhetnek meg. Hozzátette, hogy addig még nagyon sok munka van az érintett területek államosításával.

Újságírói kérdésre, amely szerint megéri-e majd vonattal elutazni Újvidékre akár egy kávéra vagy egy ebédre, az államfő azt válaszolta, hogy ha elkészül a vasút, többet nem lesz oka autóval menni, hiszen soha nem érnek Újvidékre 45 percen belül, a vasúton pedig akár fél óra alatt is ott lehetnek a tartományi fővárosban.