2024. április 19., péntek

A chiphiányt a pénztárca is megérzi

Egész iparágakat tarolt le a koronavírus-járvány. Szerencsére nem pusztított azonos hevességgel a gazdaság miden területén. Az elektronikai ipari termékek piaca ráadásul épp a jelenléte miatt kezdett szárnyalni. A járvány megfékezését szolgáló szigorítások és korlátozások következtében bezártságra kényszerült lakosság egy része ugyanis a korábbinál lényegesen több számítógépet, laptopot, okostelefont, játékkonzolt és tévékészüléket vásárol(t). Egy részük nyilvánvalóan az otthoni munkavégzéshez használja az újonnan szerzett eszközök egyikét-másikát.

A félvezetőket és chipeket gyártó vállalatok többsége már tavaly egyre nagyobb mennyiségű szórakoztató elektronikai alkatrészt állított elő. Az átállást az is siettette, hogy a járvány és a keresletvisszaesés miatt az autóipar visszafogta a termelést, sőt gyárakat zárt be, így sokkal kevesebb – félvezetőket és chipeket is magába foglaló – elektronikai alkatrészt rendelt. Ez most vissza is ütött az ágazatra: hiány tapasztalható az említett alkatrészekből (így például a navigációs vezérléshez és a vezetést segítő rendszerekhez használt chipekből), ami miatt képtelen felgyorsulni az autógyártás. A hiányt mások is megérezték, hiszen a gyártók elsősorban az elektronikai ipar megrendeléseit igyekeztek teljesíteni.

Még a világ legnagyobb autós cégei, mint a Volkswagen vagy a Ford sem tudják most felpörgetni a termelést, ami 2020 után ebben az évben is (komoly) bevételkiesést okoz majd számukra. Az idén a Ford nyeresége akár 2,5 milliárd dollárral is csökkenhet. Az egész ágazat pedig legalább hatvanmilliárd dollár árbevételtől eshet el 2021-ben a chip- és a félvezetőhiány miatt, ami többnyire az év első felét érintheti. Ha sikerül a helyzeten változtatni, és a kínálat ismét javul, bővül, az autógyártók újra felfuttathatják a termelésüket.

A nehézségek miatt a mobiltelefongyártók is rosszul járhatnak. Becslések szerint okostelefonból a második negyedévben öt százalékkal kevesebb készül majd a tervezettnél, mert az élvonalhoz tartozó dél-koreai Samsung és a tajvani TSMC cég nem tud megfelelő típusú (Qualcomm 5G) és mennyiségű chipet gyártani a készülékekbe. Bár a Samsung a világ második chipgyártója (a TSMC mögött), az ellátás akadozása miatt alighanem el kell halasztania az új csúcskategóriás mobiltelefonjának piaci bevezetését is.

Az okostelefonok piacán évente több mint egymilliárd új eszközbe kell félvezetőt beépíteni. Az autóipar azonban sokkal kevesebbet használ fel, hiszen egy évben csak bő 80 millió járművet állít elő, és ezekhez összesen 37 milliárd dollár értékű chipet vásárol. Tavaly az autóipari chipek a TSMC árbevételének mindössze három százalékát érték el, szemben az okostelefonokban használt 48 százalékkal.

De egyéb gondok is vannak. A számítógépek, televíziók és a játékkonzolok előállítása is akadozik az említett ok miatt, ez pedig azt jelenti, hogy kevesebb készül belőlük, sokat kell várni a bolti megjelenésükre, ráadásul – hosszabb távon – meg is drágulnak. Alighanem az autókkal együtt.

A magasabb áraknak a vásárlók aligha örülnek majd, de a chipgyártók annál inkább, hiszen a félvezetőipar az idén is jelentős nyereségnövekedésre számíthat. Az év végén majd kiderül, mekkorára. Az viszont már ismert, hogy a tavaly eladott chipek értéke elérte a 439 milliárd dollárt, ami 6,5 százalékos növekedés volt 2019-hez képest.