2024. április 20., szombat

Útmutató az e-kereskedelemhez

Szeretne internetes boltot nyitni? Szívesen megpróbálkozna az e-kereskedelemmel, de nem eléggé tájékozott az eljárást illetően? Már megtalálhatja az interneten a részletes tájékoztatót, melyet tegnap mutattak be Belgrádban.

A Kereskedelmi, Turisztikai és Távközlési Minisztérium és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) által készített Vodič za e-trgovce elnevezésű projektumot ismertette tegnap Belgrádban Tatjana Matić tárcavezető, aki kiemelte, hogy a járványhelyzetben mutatkoztak meg igazán az elektronikus kereskedelem előnyei, de ez az értékesítési forma a pandémia elmúltával is népszerű marad, hiszen világszerte cégek ezrei nyitnak webáruházakat. Egy felmérésben tavaly 1000 hazai vállalat illetékeseinek véleményét kérték ki, és 82 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy az elektronikus értékesítési forma ugyanolyan fontos, mint a hagyományos eladás. Tavaly az elektronikus tranzakciók száma 14,3 millióra ugrott (az egy évvel korábbi 7 millióról), az ügyletek értéke pedig egy év alatt 17,8 milliard dinárról 32,8 milliárdra emelkedett. 2019 végén még 1139 virtuális eladóhely szerepelt a hazai nyilvántartásban, a múlt év végén viszont már 2013.

Matić elmondta: az e-kereskedelmi útmutató elsősorban a kezdőknek készült, azoknak, akik most tervezik az online eladásra való áttérést, de azok is hasznát vehetik, akik fejleszteni szeretnék internetes boltjukat.

Dragana Stanojević, az USAID képviselője arról beszélt, hogy a járvány kezdete óta sok vállalat túlélését a legnagyobb mértékben éppen az e-kereskedelem segítette, amely a cégek fejlődését és terjeszkedését is lehetővé teszi, és különösen fontos a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, amelyek így kevésbé függnek majd a helyi környezettől, és könnyebben találnak új piacokat, új vásárlókat. Az interneten megtalálható útmutató érthető utasításokkal, gyakorlatias módon segít mindazoknak a kereskedőknek, akik a kor követelményeihez szeretnének igazodni.

Dragan Stojković, a belgrádi Közgazdasági Kar tanára arra hívta fel a figyelmet, hogy az e-kereskedelmi útmutató az érdeklődők minden kérdésére választ ad, arra is például, hogy hogyan regisztrálhatnak, milyen weboldalt és platformot használjanak, hogyan jelentessenek meg reklámokat és hogyan juttassák el az árut a megrendelőhöz. Stojković szerint az e-kereskedelem jelentősége nemcsak a mostani járvány idején mutatkozott meg, hanem már a 2008/2009-es gazdasági világválság alkalmával is, amikor a kereskedők számára nagy megterhelést jelentő bérleti díjak miatt világszerte – de különösen Oroszországban – számos vállalat tért át az online eladásra. A koronavírus miatt már több mint egy éve tartó súlyos helyzetben végre a szerbiai fogyasztók nagy részének is sikerült átlépnie az online kereskedelemmel szembeni bizalmatlanság akadályát.

Az e-kereskedelemre áttérők számára hasznos útmutatót a www.pametnoibezbedno.gov.rs portálon találhatják meg.