2024. április 19., péntek

Hogy a város gyönyörű ékkövévé váljék

Folytatódik a zentai Jézus Szíve-templom felújítása

A zentai Jézus Szíve-templom idén 125 éves. Egy IPA-pályázatnak köszönhetően két évvel ezelőtt már elkezdődött a felújítása, melynek eredményeként kicserélték a padlózatot, a szigetelést, a fűtésrendszert, a padokat, és felépítették az új orgonát is. Ezt követően elfogytak az anyagi eszközeik a további munkálatokhoz. Március 15-én elindult a felújítás második fázisa, mely elsősorban a templomkülsőre vonatkozik. Ehhez anyagi támogatás a Bethlen Gábor Alaptól érkezett a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével. A terveket Apró Eleonóra és Fényszárosi Lúcia építészmérnökök készítették, és ők ketten vezénylik is le a munkálatokat. Ők amellett, hogy kiváló szakemberek, szívügyüknek is tekintik ezt a feladatot.

A felújításról Rácz Szabó Istvánt, a plébánia koordinátorát kérdeztük.

Tőle megtudtuk, hogy az épületre új vakolat és festés fog kerülni, kicserélik a bádogrészeket is, és az eredeti színek fognak visszakerülni rá. A vízelvezetés régóta komoly gondot jelent náluk, a tetőről lecsorgó esővíz és hólé közvetlenül a talajra került, amit teljesen átáztatott, majd a falak szívták fel a nedvességet. Most ennek elvezetését is megoldják. Új nyílászárókat is kap az épület, aminek végső ideje volt, mivel, ahogy István fogalmaz, a szél keresztülfúj a belső téren. Az elektromos betáplálási rendszert ugyancsak lecserélik, mivel az eddig toldozott-foltozott volt, és nem is igazán biztonságos, nem mellesleg a jelenlegi szabályoknak sem megfelelő. Ami esztétikailag talán a legjelentősebb, hogy a templom díszkivilágítást kap, így éjjelente is tündökölni fog. A templom melletti kereszteket és Szent Anna-szobrot is restaurálják. Megújulnak toronyóra számlapjai és mutatói, éjszaka szintén világítani fognak. Amikor mindennek a végére érnek, azután még a kerítés vas- és téglarészeit tervezik felújítani. Így minden reményünk meglehet arra, hogy a Jézus Szíve-templom a város gyönyörű ékkövévé váljék.

A tetőről lecsorgó esővíz elvezetéséhez szükséges árkokat ássák

A tetőről lecsorgó esővíz elvezetéséhez szükséges árkokat ássák

Valamikor majd a harmadik fázisban, amikor erre is lesz pénz, tervezik még az épület körül most megbolygatott betont dekorkőre cserélni, az elektromos hálózatot egészében felújítani, utóbbinak a folyományaként a belső világítás is modernebb lesz. Ugyanígy a belső festését is elvégezni, megőrizve persze a jelenleg is egyedi kinézetét, mely igen ritka díszítésmódnak számít a teljes Kárpát-medencében. A legvégére tervezik a fából készült részek restaurálását, a főoltárét és a képkeretekét. Így fog valóra válni egy több évtizedes álom, és a templom talán még szebb lesz, mint amikor 1896-ban elkészült.

Végezetül István még hozzátette, nagy köszönettel tartoznak a zentai önkormányzat dolgozóinak is, akik mindig készségesen segítségükre vannak.