2024. április 25., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Az internetes technológia korlátait feszegetve

Az informatikához, illetve az IT technológiákhoz kicsit konyító olvasóink is bizonyára tisztában vannak azzal, hogy ha nem védjük magunkat különböző segédprogramokkal, a „Nagy Testvér” árgus szemeivel figyel minket. Nem kell a legrosszabbtól tartanunk, viszont elegendő bármelyik honlapot is felkeresnünk, az az oldal nagy valószínűséggel megjegyzi, hogy mi után is kutakodtunk, hogy a későbbiekben célzott hirdetésekkel lepjen el minket. Ha kíváncsiak vagyunk arra, melyik oldal, milyen információkat szed össze rólunk, akkor látogassunk el a Markup civil szervezet által működtetett www.themarkup.org/blacklight oldalra, és a keresőmezőbe begépeljük az általunk meglátogatni kívánt oldalt, akkor ez megmutatja nekünk annak rejtett aktivitásait.

***

Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy fotózás közben megremegett a kezünk, és a felvétel homályos lett. Komolyabb képszerkesztővel ki lehet élesíteni ezeket a fotókat, viszont e művelet elsajátítása nem is annyira egyszerű. A My Heritage online családfakutatással foglalkozó oldalon viszont elérhető egy Photo Enchancer elnevezésű online alkalmazás (www.myheritage.hu/photo-enhancer), illetve android és OS applikáció, amelynek segítségével különösebb hozzáértés nélkül, pár perc alatt éles képeket varázsolhatunk a homályos fotóinkból. A szolgáltatás tíz fotó feljavításáig ingyenes (ez esetben vízjeles fotókat kap a felhasználó), míg tíz darab fölötti használatához elő kell fizetni a My Heritage teljes csomagjára.

***

Egyrészt hátborzongató, másrészt a maga módján zseniális ugyanennek a családfakutatással foglalkozó oldalnak Deep Nostalgia (www.myheritage.hu/deep-nostalgia) elnevezésű online alkalmazása, amely segítségével Abraham Lincoln, Freddie Mercury, vagy akár elhunyt hozzátartozóink is színes, valószerűen mozgó videofelvétellé válhatnak az alkalmazás fotóanimálási technológiájának köszönhetően. A technológia előre rögzített videók segítségével mozgatja meg az arcokat, amelyhez valódi emberi gesztusok szekvenciáját használják. A program attól függően választ az előre rögzített képsorok közül, hogy a fotón található arc milyen irányba néz, majd a képre alkalmazza a mozdulatsort. Az állóképek így pislognak, mosolyognak és mozognak, s ez lehetőséget biztosít arra, hogy jobban el tudjuk képzelni, milyenek is lehettek a való életben azok a felmenőink, akiket legfeljebb fényképekről ismerhetünk.

***

Profi és amatőr fotósok számára egyaránt érdekes lehet a 6. 35 Nemzetközi Fotográfiai Díj (www.6th.35awards.com), amelyet 2015 óta rendeznek meg az interneten keresztül, s amelynek az idei turnusára lehet beküldeni a tavalyi év folyamán, illetve az idén készített fotóinkat, azzal, hogy egy versenyző legfeljebb két képet küldhet be. A 100 legjobb fotót egy színes albumban is megjelentetik.

***

Poénnak szánták, de bő tíz év alatt sikeres brand lett. Az Awkward Family Photos alapítói könyveket, naptárakat adnak ki, kiállításokat szerveznek a kínosan vicces családi pillanatok közszemlére tételével. A beküldők között természetesen magyarok is vannak. Az alapító Mike Bender visszaemlékezése szerint az ötlet onnan jött, hogy amikor 2009-ben meglátogatta szüleit, egy furcsán kínos családi fotót vett észre a falon. A képen hárman (apa és két fia) feszítenek síruhában, egy kínosan mesterkélt, mégis nevetésre ingerlő beállításban. Mikor ezt elmesélte barátjának, Doug Chernacknek, kiderült, hogy neki is vannak hasonló fotói, amelyeken az ember inkább már kínjában nevet. Ha pedig nekik vannak, akkor másoknak is biztosan, gondolták, és összehoztak egy weboldalt is (www.awkwardfamilyphotos.com), amely, miután felkapta a helyi média, gyorsan világszerte is rendkívül népszerű lett, és azóta számukra nincs megállás. Ma már naponta 20–25 beküldött kép közül válogatnak, csak az Instagram-oldaluknak csaknem milliós követőtábora van. Kiadtak öt sikeres könyvet, naptárakat készítenek és forgalmaznak, számos ajándéktárgyat adnak el az Awkward Family Photos márkanévvel és híresebb fotóival.