2024. március 28., csütörtök
ÉDENKERT A TÁLBAN

Banánparty

Terítéken a banán

„Kissé magad alatt vagy?" – olvasom az interneten. A kérdésre csak úgy magamnak válaszolom: még egészségesen, jókedvűen győzöm, amit szeretettel vállaltam. Ehhez valószínűleg hozzájárult a Musa x paradisiaca, az étkezési banán, a banán legfontosabb gyümölcstermő faja. Egyébként a rengeteg színű, nagyságú termesztett banán sok fajtáját burgonyához hasonló módon zöldségként használják Földünk jelentős részein. A nyári idényt kivéve, amikor főleg a görögdinnye ejt rabul, naponta öt-hat banánt is elpusztítok – fárasztó pillanataimban energiával tölt el. Többek között dicsérik, mert védelmet nyújt káros baktériumoktól, fertőzésektől, és sokan tapasztalták jótékony hatását vérnyomásra, szívre, gyomorsavra...
Sokféle gyümölccsel, zöldséggel, olajos magvakkal fogyasztva finom, igen tápláló, teljes értékű étel reggelire, ebédre vagy vacsorára, de nem hizlal, ha nyers vegánként csak olyan élelmet fogyasztok, ami fán és földben termett, és nem főzöm, sütöm meg őket.
Kóstolják meg, amit készítettem. A gyerekek bevonásával önök is ügyeskedhetnek, és közben örülhetnek, barátkozhatnak a banánpartyn.

RECEPTEK

Bozsoki Valéria felvétele

Bozsoki Valéria felvétele

Peti-tál
Hozzávalók (egy gyermek részére): 2 banán, 2 kivi, 1 gerezd mandarin, 3 szelet paprika, 1 cherry paradicsom, 3 szál petrezselyemzöld, 1 pici retek, 1 céklából 3 piciny darab, valamint sok szeretet.
Elkészítése: Anya vagy apa megmossa, meghámozza a hozzávalókat. Három fatörzset és egy karikát vág a banánból (erre rátéve a mandaringerezdet süt fel majd a napocska), felkarikázza a paprikát, apróra vágja a paradicsomot, a retket, céklát, kivit, ollóval összeaprítja a petrezselyemzöldet, gerezdekre bontja a mandarint. A gyermekkel együtt állítja össze és díszíti a Peti-, illetve a gyermeke nevét viselő tálat. A fa koronáját és a füvet kiviből és petrezselyemzöldből alakítják ki. Paradicsom- és retekdarabkákból virágot ültetnek a fűbe, a virágba boruló fa koronáját szívecskéhez hasonló paprikakarikákkal (a középen piciny cékladarabbal) díszítik. Közben az ébredő természetről beszélgetnek. Több adagot is készíthetnek, ha gyermekek és felnőttek együtt falatoznak.

Bozsoki Valéria felvétele

Bozsoki Valéria felvétele

Zoli-mix
Hozzávalók: 2 banán, 1 narancs, 1 alma, 1 citrom, 2 szem nyers datolya, 5 zöldsalátalevél, 1 sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 7 szem nyers mandula, 1 kk. nyers napraforgómag, 1 kk. nyers szezámmag, 1 dl víz.
Elkészítése: Az egyik megtisztított banánt, a narancsot, a citromot összevágva, az olajos magvakkal és fokhagymával a robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a szódabikarbónás vízben áztatott, leöblített, majd összecsipkedett salátát, az alaposan megmosott, összevágott sárgarépát hámozatlanul, és ugyanúgy héjastól a fél almát. Az egészet összeturmixoljuk. Ha csak magunk fogyasztjuk, akkor egy 5 decis pohárba vagy átlátszó tálkába öntjük, ha más társaságában, akkor két 3 decis átlátszó pohárba, csészébe öntjük. A másik felkarikázott banánnal, a megmaradt fél alma szeleteivel és a kimagozott, összevágott datolyával díszítve tálaljuk, hosszú vagy kiskanállal fogyasztjuk a finom, sűrű pépet.

Bozsoki Valéria felvétele

Bozsoki Valéria felvétele

Lea-mix
Hozzávalók (egy személy részére): 1 banán, 1 alma, 1 narancs, 1 pici darab sütőtök, 5 szem dió, friss vagy 1 tk. szárított fodormentalevél, 1/2-1 dl víz.
Elkészítése: Az almát és a narancsot szódabikarbónás vízben alaposan megmossuk. Az almát héjastól, magostól kockákra vágjuk. A narancs húsát gerezdekre szedjük, ollóval félbe vágjuk, kinyomjuk belőle a magokat. A sütőtök héját eltávolítjuk, a húsát összevágjuk, ugyanígy a banánt is. A gyümölcsféléket 4 szem dióval és fél deci víz hozzáadásával összeturmixoljuk.

Bozsoki Valéria felvétele

Bozsoki Valéria felvétele

A masszát félliteres pohárba öntjük. Fodormentával és egy szem dióval díszítjük.

Bozsoki Valéria felvétele

Bozsoki Valéria felvétele

Laci-mix
Hozzávalók (egy személy részére): 2 banán, 2 alma, 1 narancs, 1 mandarin, 10 szem nyers mogyoró.
Elkészítése: Turmixgépbe rakjuk az egyik meghámozott, összevágott banánt és a meghámozott narancsot, hozzáadjuk az alaposan megmosott (szódabikarbónás vízben áztatott) almát héjastól, kockákra vágva, majd összeturmixoljuk. A sűrű masszát magas pohárba öntjük, mandaringerezdekkel és mogyoróval díszítjük. A másik banán karikáit mogyoróval tarkítva pici tálba tesszük.