2024. március 29., péntek
KALANDTÚRA

Nur-Szultan – az elnök álma

Megtehette, ezért álmodott magának egy szuper-modern új fővárost. Fél évszázados politikai karrierje során sokfelé megfordult a világban, mindenhonnan elcsent egy-két ötletet. Aztán megépítette élete álmát: felhőkarcolók, szökőkutak, sétányok, parkok, szobrok, plázák, expo, luxuslakások és pompa. Némely tornyot személyesen tervezett meg. Még be sem fejezte művét, máris magáról nevezte el. Diktatúráról lévén szó, kultusza mérhetetlen magasságokban szárnyal. Nem a Perzsa-öbölben vagyunk, hanem a kazah sztyeppe közepén, de olajon és földgázon. Ezer kilométeres körzetben nincs jelentősebb település, csak Nur-Szultan, Nurszultan Nazarbejev elnök birodalma.
Méneseken, jurtákon és tábortüzeken kívül mást nemigen lehetett látni a magasból. Naplementében érkeztem meg a Nursultan Nazarbayev reptérre. Ettől a pillanattól aztán egy mesevilág tárult elém.

Ilyen éles kontraszt talán sehol máshol nincs a világon a vidék és a város között. Másnap nyakamba vettem az elnöki álmot, a világ kilencedik legnagyobb területű országának futurisztikus fővárosát. Az elmúlt fél évszád alatt ötféleképpen hívták a várost. Kazahsztán északi vidékei (több százezer négyzetkilométerről van szó) lényegében lakatlanok, csak nomádok vándorolnak rajta, de az ő pontos számukat senki sem ismeri.

A szomszédos dél-orosz préri ugyanilyen kietlen, úgyhogy az itt élő emberek aligha vennék észre, ha egyik nap már rubelt és nem tengét kapnának a kumiszukért. Ezért döntött Nazarbajev elnök úgy, hogy – biztos, ami biztos – csökkenti errefelé az orosz befolyást. Ennek leghatásosabb módja, ha mindjárt fővárost épít a többségében oroszajkúak lakta vidéken. Tapasztalt politikusként felismerte, hogy egy élhető várost kell építenie, de az az ősi kazah mitológiából gyökerezzen, mert csak így fognak turisták és befektetők jönni erre a világtól elzárt vidékre.

Nur-Szultant a sztyeppe Dubajaként emlegetik. Jelképe a Bayterek-torony. 97 méter magas, mivel '97-ben lett főváros a városból, és természetesen az elnök tervezte. A felhőkarcoló egy nyárfa ágai közé szorult aranytojás, amit a kazahok eredetmítoszára lehet visszavezetni, ugyanakkor a nép megújulásának is a szimbóluma. A Bayterek az Élet fáját jelenti. A tetején lévő aranytojás átmérője 20 méter, és a kazahok mitikus madarának, a Samruk madárnak a tojása. Panorámalift visz fel a tojásban kialakított emeletes kilátóba.

A felső szinten az elnök aranyozott tenyérlenyomata van, amelybe a látogatók is belehelyezhetik tenyerüket és kívánhatnak valami nagyot. Mivel a világ legfiatalabb fővárosáról beszélünk, a nur-szultániaknak teljesen mást jelent a régi és az új fogalma.

2014-ben megunták a hatéves régi mecsetet, és felépítették Közép-Ázsia legnagyobb, 18 ezer négyzetméter területű dzsámiját, a Hazrat szultán mecsetet. A Szent szultán mecsetben még bolt és borbély is van. Tízezren imádkozhatnak egyidőben Allahhoz, de ennyien soha sincsenek, mivel a kazahok ateisták.

A Nur Astana mecset is hatalmas. Az öreg épület már 15 éves és egy megállapodásnak állít emléket, amelyet Nazarbajev elnök kötött egy katari emírrel. Az Elnöki palota a washingtoni Fehér ház kisebb-ben. Nem kicsiben, csak kisebb-ben. Már 17 éve él itt az elnök. Akkor költözött át, amikor ráunt korábbi otthonára, amelyben átköltözése után múzeumot rendeztek be – róla.

A Khan Satir (a Kán sátra) egy hatalmas sátorépítmény. 150 méteres magasságával a világ legmagasabb sátra. Benne 14 hektáron üzletek, bazár, mozik, éttermek, élményfürdő, kalandpark, folyó, golfpálya vannak. Természetesen ez is az elnök ötlete volt. A Béke és az egyetértés palotája egy 62 méter magas piramis. Megálmodója szintén Nazarbajev elnök volt. Megépült a városban a Louvre üvegpiramisának kazah verziója is, a párizsi diadalív, az operaház, amely le sem tagadhatja, hogy a római Pantheonról másolták.

Nurszultan Nazarbajev magánvagyona legalább öt-hat milliárd dollár. Ennek ellenére is valós tekintélye van nem csak a tanulatlan nomád pásztorok között, hanem a kazah értelmiség és az ellenzék körében is. Ha lennének szabad választások, még azokat is 80–90%-os eredménnyel nyerné meg a 81 éves elnök.