2024. április 19., péntek

Segítség a pályaválasztásban

A nyolcadikosok és a végzős középiskolások számára online szervezik meg az oktatási vásárt

Idén online szervezik meg a több ezer, pályaválasztás előtt álló általános iskolást és középiskolást vonzó Útmutató elnevezésű oktatási vásárt. Azt, hogy a vajdasági középiskolák, az Újvidéki Egyetem karai és a különböző magánegyetemek milyen szakokat, továbbtanulási felvételeket kínálnak, az érintettek az Újvidéki Vásár ExpoOnline.rs platformján tekinthetik meg. A tegnap megnyílt és pénteken záruló rendezvényen 70 közép- és felsőfokú oktatási intézmény mutatkozik be.

A diákok és szüleik az online kiállítóteremben megtalálják az oktatási intézmények virtuális standjait, ahol képeket, videóanyagokat és hasznos információkat kapnak az adott középiskoláról, fakultásról.

Az online megnyitón Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár reményét fejezte ki, hogy jövőre a szokásos módon rendezhetik meg a vásárt, nem csak virtuálisan találkozhatnak.

– Idén titkárságunk finanszírozta azon vajdasági középiskolák részvételét, amelyek a lehetőségeknek megfelelően bemutatókat tartanak a vásáron. Alkalmazkodunk a körülményekhez, amelyek senki számára sem könnyűek, és ugyanolyan elkötelezetten támogatjuk az oktatás terén történő beruházásokat – nyomatékosította a titkár.

Az iskolák és az Újvidéki Vásár között jó együttműködés alakult ki. Az oktatási vásár külön jelentőséggel bír, hiszen így lehetőség nyílik arra, hogy megfelelő választ nyújtsanak mindazoknak, akik szeretnének továbbtanulni. A háromnapos rendezvény elsődleges célja, hogy a középiskolás és általános iskolás diákok megismerjék a kínálatot, és tájékozódjanak a továbbtanulási lehetőségekről. Az információk mellett pedig ízelítőt kaphatnak az iskolában folyó munkáról – mondta el Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója. Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár kiemelte, a tartományi kormány több éve azért segíti az oktatási vásár megrendezését Újvidéken, hogy a diákok és a szüleik jó döntéseket hozzanak, amelyek megalapozzák a fiatalok egész életét. – Biztosan vannak olyanok, akik már tudják, hova iratkoznak, de akik még nem döntöttek, azoknak ez a kiállítás remek alkalmat nyújt a tájékozódásra. A pályaválasztás során a tanuló képességei és érdeklődési köre a döntő, de fontos tájékozódni arról is, hogy milyenek az elhelyezkedési és a továbbtanulási lehetőségek – tette hozzá a titkár.

Az online megnyitón felszólalt Branko Ružić köztársasági oktatási miniszter és Dragana Milošević tartományi művelődési titkár is. A három nap alatt több tanácskozást is tartanak a duális oktatásról és más időszerű témákról.

Idén az újvidéki könyvvásár részeként megrendezésre kerülő Laza Kostić-napok is a digitális környezetben gyűjti össze a kiadókat, az írókat, a kritikusokat, a történészeket és a közönséget, akik videoanyagok segítségével mintegy 40 témáról beszélgetnek. Legfőképpen Laza Kostić művének fordítói munkájáról és filozófiai vonatkozásairól ejtenek szót, ugyanakkor a platform látogatói számíthatnak könyvajánlatokra, új tankönyvek bemutatására is. A rendezvény első napján átadták a Laza Kostić-díjat, melyet idén Gorana Raičević Agon és Melankólia Miloš Crnjanski élete és munkássága című művéért érdemelt ki. Kiosztották továbbá a legjobb gyerekkönyvért járó díjat, melyet Uglješa Šajtinac Lesz egyszer című művéért, valamint Marija Krmpotić Méh című gyerekkönyvéért ítélt oda a zsűri. Az év kiadója díjat idén a Szerb Matica vezetője, dr. Dragan Stanić vehette át, Petar Pijanović Szerb kultúra a 18. és 19. században című tanulmánykötetéért, amelyet a Matica adott ki.

A könyvvásár díjazottjai (Fotó: Ótos András)

A könyvvásár díjazottjai (Fotó: Ótos András)

Az Újvidéki Vásár a Bel Art galériával és šidi Sava Šumanović galériával együttműködve virtuális kiállítást készített Šumanović kései opusából származó 12 reprezentatív tájfestményből, ami szintén az online platformon járható be. A kiállítás kiegészítéseként megtekinthető egy videoanyag, amin 30 festmény látható, amelyek közül sok a šidi galéria raktárában található.

A péntekig tartó vásárt az érdeklődők online követhetik nyomon az ExpoOnline.rs weboldalon, ahol a programterv is megtekinthető.