2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Módosítanák a beutazási szabályokat

Az államvezetés elégedetlen a legidősebbek oltási hajlandóságával

Az egészségügyi válságstáb szerdai ülésén az a döntés született, hogy a jelenleg hatályos korlátozásokat nem enyhítik, így a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok egyelőre zárva maradnak. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár elmondása szerint a testület a beutazási szabályok módosításának a kérdést is megvitatta, és azt javasolja a kormánynak, hogy az átoltott polgárok – mind a hazai, mind a külföldi állampolgárok – szabadon, negatív PCR-teszt, vagy a házi elkülönülés, illetve vesztegzár kötelezettsége nélkül, az átoltottságot bizonyító dokumentummal utazhassanak be az országba. A tartományi titkár magyarázatának értelmében teljesen átoltottnak az a polgár minősül, aki megkapta a Pfizer–BioNTech, a Szputnyik V, vagy a Sinopharm védőoltások mindkét adagját, illetve az AstraZeneca oltóanyagának az első adagját. Zoran Gojković nem tudott részletekről beszámolni – például nem mondta el, hogy a tervezett szabályok azokra az országokra is vonatkoznak-e majd, amelyekből jelenleg szabadon lehet beutazni Szerbiába, de azt sem, hogy mikortól lépnének hatályba –, elmondása szerint a beutazás feltételeit kormányrendelettel szabályozzák.
Az oktatási minisztérium azon kérését is felülvizsgálták, hogy elsősorban „a szinte év eleje óta távoktatásban részesülő diákok tudását kisebb csoportokban az oktatási intézményekben mérjék fel". Együttműködve a helyi önkormányzatokkal és az iskolákkal, az oktatási minisztérium igyekszik kidolgozni azt a modellt, amelyik lehetővé teszi, hogy ott, ahol ez elkerülhetetlen, megszervezzék a felmérőket – tette hozzá Zoran Gojković.

Zoran Gojković elmondása szerint az állam igyekszik támogatni azokat a gazdasági létesítményeket, amelyek jelenleg nem működhetnek, „ám a leghatékonyabb gazdasági támogatás a védőoltás felvétele". Mint hozzátette, a cél az, hogy legalább 2–2,5 millió polgár megkapja a védőoltást, hiszen akkor érdemben válhat jobbá a járványhelyzet és az élet visszatérhet a megszokott kerékvágásba. A vakcina felvételét követően is megfertőződhetnek a polgárok, ám két-három héttel a második oltást követően eddig senkinél nem alakultak ki súlyos tünetek – emelte ki Gojković. Elmondta, abban bíznak, hogy az immunizáltak számának a növekedésével arányosan elkezd csökkenni az újonnan azonosított fertőzöttek száma.

30–40 SZÁZALÉKUK KERÜL KÓRHÁZBA
Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szintén azt mondta, egyelőre nem indokolt enyhíteni a korlátozásokat. „A kórházi kapacitások 90 százalékban beteltek. Jelenleg a fertőzöttek 30–40 százalékának van kórházi ellátásra szüksége" – közölte Lončar. A válságstáb tagjainak korábbi beszámolói szerint, átlagban a fertőzöttek 15 százalékának volt szüksége kórházi kezelésre.
Branislav Tiodorović epidemiológus a Telegrafnak nyilatkozva megpróbálta megindokolni, hogy a pravoszláv húsvét miért kevésbé „problematikus" a katolikusnál – és miért valószínűbb, hogy addigra enyhülhetnek a korlátozások, kifejtvén, hogy utóbbi vallási ünnep dátuma közelségének okán okoz főfájást a járványügyi szakértőknek. A katolikus húsvét időszakában feltehetően sokan érkeznek külföldről, ez pedig kockázatos – érvelt.

MAJDNEM 3 MILLIÓ ADAG VÉDŐOLTÁS ÉRKEZETT
A köztársasági képviselőház a járvány tekintetében illetékes albizottságának mai ülésén elhangzott, hogy eddig 2.820.000 adag vakcina érkezett az országba. Az N1 tv hírösszeállítása szerint arról is szó volt, hogy bizonyos társadalmi csoportoknak melyik fajta védőoltást javasolják. Vladan Šaponjić epidemiológus megismételte, az állapotos nők nem kaphatják meg egyik védőoltást sem, míg a kismamák a Pfizer–BioNTech, vagy az AstraZeneca vakcináját vehetik fel, a Szputnyik V-t, vagy a Sinopharm oltóanyagát viszont ők sem. A penicillinre allergiásak szintén a Pfizer–BioNTech és az AstraZeneca oltóanyagát kaphatják meg, míg a Sinopharm és a Szputnyik V védőoltásokat nem – közölte a szakértő.

A LEGIDŐSEBBEKRE PRÓBÁLNAK HATNI
Az immunizáció kezdete óta 2.206.821 adag védőoltással oltottak az országban, az oltóanyag mindkét adagját 876.436 polgár kapta meg. Ana Brnabić miniszterelnök az újonnan kialakított zaječari oltópontokon tett látogatása során kifejtette: különösen elégedett a 65 és a 74 év közöttiek oltási hajlandóságával, ennek a korosztálynak a 46 százaléka vette fel a védőoltást. Szavai szerint a továbbiakban a 74 évnél idősebbek oltási készségének a fokozására összpontosítanak, ennek a korosztálynak eddig 35 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltóanyagot.
A járványügyi mutatókat illetően a tegnapi jelentés értelmében egy nap leforgása alatt 17.684 koronavírustesztet végeztek el, ebből 5297 volt pozitív (29,95 százalék). Hivatalosan 37 Covid-páciens hunyt el, 5039 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,89 százalék. A kórházakban 6349 Covid-pácienst kezelnek, mesterséges lélegeztetésre 243-nak van szüksége.
Vajdaságban előző nap 1402 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 283-at. Az újonnan fertőzöttek legtöbbje a közegészségügyi intézet jelentése szerint továbbra is 30 és 50 év közötti.

„A magyar határon semmi sem változik"
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Facebook-bejegyzésében közölte: „az új járványügyi szabályok nem hoznak semmilyen változást a szerb–magyar határ átjárhatóságával kapcsolatban". A VMSZ elnöke arra kér mindenkit, vegye fel a védőoltást, „mert biztosra vehető, hogy aki nem oltatja be magát, az komoly korlátokkal kényszerül szembesülni a jövőben".