2024. április 25., csütörtök

Kezdődik a koronavírus elleni gyógyszer tesztelése

Az amerikai Pfizer cég jelentése alapján megkezdődik a koronavírus elleni gyógysze tesztelésének első fázisa.

A cég a honlapján leírta, hogy a szájon át bevehető gyógyszer erős in vitro antivirális aktivitást mutatott a Covid – 19-el, de más koronavírusokkal szemben is, így lehetőséget nyújt a vírusokkal szembeni felhasználásban.

Mikael Dolsten, a tudományos igazgató és a Pfizer cég világkutatási, fejlesztési és orvostudományi elnöke elmondta, hogy a Covid – 19 elleni harc megköveteli a vakcinnációs megelőzést és a célzott kezelést azoknál, akik már megfertőződtek. Hozzátette, hogy figyelembe véve a vírus mutációjának módját és a folyamatos globális hatásokat, valószínűnek tűnik, hogy kulcsfontosságú lesz a terápiás lehetőségekhez való hozzáférés mind a járványban, mind pedig azon kívül.

PF-07321332 névvel ellátott gyógyszer lehetőséget nyújt arra, hogy már a fertőzés első jeleinél felírhassák a páciensnek, anélkül, hogy kórházi kezelésre vagy intenzív terápiára szorulna.

A gyógyszer úgy működik, hogy proteázgátlókat köt egy vírusenzimhez, ezzel megakadályozva, hogy a vírus elszaporodjon a sejtben.

Emellett már folyamatban van a PF-07304814 elnevezésű orvosság kivizsgálása, amelyet intravénásan adnak a már megbetegedett pácienseknek, a kórházi betegek vizsgálatának első szakasza jelen pillanatban is folyamatban van.