2024. március 28., csütörtök

„A koronavírus nem nyugszik, amíg nem kapjuk el mindannyian"

Dr. Jelena Begović, a Molekuláris Genetikai és Géntechnikai Intézet igazgatója a Szerbiai RTV-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy egy intenzívebb és egy kevésbé intenzívebb időszakkal járó járványhullámot élünk át. Hozzátette, hogy a koronavírus brit mutációja veszélyesebb és maga a vírus változik. Emiatt, ahogyan fogalmazott, fejlesztik az új vakcinákat is. Rámutatott, hogy a saját immunitásunkat nagy részben befolyásolja a genetika.

Dr. Jelena Begović a Belgrádi krónika vendégeként elmondta: a hullám, amelyben jelenleg vagyunk, egy a sok közül, amelyek nyugalmi időszakokkal váltakoznak. Ahogyan fogalmazott, a koronavírus addig nem fog eltűnni, amíg keresztül nem megy mindenkin.

– Ezért gondolom úgy, hogy fontos, hogy minél nagyobb számú ember beoltassa magát. Ez egy folyamatos hullám, amelyben vannak intenzívebb és kevésbé intenzív időszakok – nyilatkozta Begović.

Az igazgató két fontos tényezőt emelt ki: az egyik az az időszak, amikor az emberek a síközpontokban pihentek, és nem tartották be az előírásokat, ezért sokan megfertőződtek. A másik a brit mutáció, amely sokkal veszélyesebb, sokkal komolyabb klinikai kórképet ad.