2024. április 24., szerda

Dačić: Azon veszekednek, hogy ki lesz a kormányos a Titanicon

A politikai nyomásgyakorlás a pártközi párbeszéddel kapcsolatban elfogadhatatlan – jelentette ki ma Ivica Dačić, a köztársasági parlament elnöke, írja a Vajdasági RTV.

Kihangsúlyozta, meglepődött azon, hogy az európai közvetítők, amikor a kormány felgyorsította a párbeszéd elkezdésének folyamatát, most megakadályozzák azt.

– Készen állok. Javasoltam, hogy összehívom a pártokat a március 15-e és 18-a közötti időszakban, de erre felháborodtak, hogy ez túl gyors. Most azt várom, hogy jelentkezzenek. A nagy sietségből úgy tűnik, az lett, hogy nekem kell kérnem őket, hogy megláthassuk, mikor is folytathatjuk a párbeszédet – mondta Dačić a Pink televíziónak nyilatkozva.

Hozzátette, hogy a párbeszédre a parlament elé tíz poltikai platform került, azok között is olyan pártoké, amelyek az európai közvetítők jelenlétében kívánják folytatni a megbeszéléseket. Mellettük olyanok is akadnak, akik nem néznék jó szemmel a közvetítők jelenlétét.

– Ezek a Đilasok legszívesebben azt szeretnék, hogy mindent előre megbeszéljenek az Európai Parlamenttel, majd amit nekik igértek, azt nekünk csak el kell fogadnunk és alá kell írnunk. Ez nem reális és ilyen nyomásgyakorlás a szerb oldalról teljesen elfogadhatatlan – hangsúlyozta ki Dačić.

Elmondta, hogy azzal vádolták, hogy akadályozza a hatalom és az ellenzék közötti párbeszédet a választási feltételekről és elismerte, hogy valóban nem egyezik ezzel az elképzeléssel.

– Igaz az az állítás, miszerint nem vagyok elragadtatva azzal, hogy mindennap olyan politikai személyiségekkel folytassak párbeszédet, akik még maguk között sem tudnak megegyezni. Tatjana Macura véleményének ilyen szempontból igazat is adok, miszerint azon veszekednek, hogy ki lesz a kormányos a Titanicon. Egymás között is harcolnak, ezért is mondtam, hogy jobb lenne, ha a közvetítő szerepet Tanja Fajon vállalná el – jelentette ki Dačić.